Necròpoli de cal Feliu (Navès)

Situació

Una de les tombes que es troben situades al peu de la paret de la casa.

L. Prat

En la codinera on s’alcen cal Feliu de Navès i la seva església dedicada a Santa Maria hi ha restes de Q nombroses tombes excavades a la roca, amb el cap diferenciat dins la capçalera.

Seguint la carretera que va de Solsona a Berga, poc després de passar el veïnat de Navès, trobem un trencall a mà esquerra, d’on surt una pista de terra que porta, 1,600 km més enllà, a cal Feliu.

Necròpoli

En tota la codina que hi ha sota la casa de cal Feliu i al seu voltant, al costat per tant de l’església, hi havia hagut diverses tombes excavades a la roca, la major part de les quals són molt malmeses, resten colgades de terra o de ciment o bé s’han erosionat.

Una de les més ben conservades és situada al costat de la cara occidental de la masia. Només en podem veure, però, la capçalera, car damunt aquest enterrament s’edificà la paret de la casa. Té el cap ben diferenciat dins la capçalera, amb una amplada de només 20 cm i una longitud d’uns 15 cm; el cos té una amplada de 40 cm.

Al seu costat, a l’interior de la casa i també a la banda de llevant d’aquest edifici, s’endevina l’existència d’altres tombes semblants a aquesta. Segurament cal relacionar aquesta necròpoli amb un edifici religiós anterior al que hi ha ara, del primer moment de la repoblació, cap als segles X o XI. De fet, aquestes sepultures són d’un tipus molt semblant al dels enterraments propers a l’església parroquial de Navès.

Aquestes tombes, en principi, han d’ésser més modernes que les del tipus d’extrems arrodonits o rectes, de les quals ens han dit que n’hi ha un gran nombre a les muntanyes de les rodalies i, en primer lloc, al proper camp dels Gira-sols; aquest darrer jaciment, en curs d’excavació, esperem que aviat aportarà elements que permetran de datar amb precisió aquests enterraments mancats de cap diferenciat, que creiem que són de la primerenca edat mitjana.