Sant Corneli d’Antigues Altes (Navès)

Situació

Una vista de l’exterior de l’església.

L. Prat

Aquesta església és en una zona gairebé desèrtica i despoblada, bastant enlairada, situada entre les rases de Marsinyac i d’Antigues, que rep el nom de la contrada.

Mapa: 292M781. Situació: 31TCG867538.

A uns 14 km de la carretera de Solsona a Berga, des de Solsona, hi ha un trencant a banda i banda. El de la dreta porta a Sorba; l’altre va a can Feliu. Aquest, amb poc més d’1 km, porta a la casa esmentada. Des d’aquí, la ruta ja es fa més difícil de seguir. Normalment, sempre s’ha d’anar 2 km en direcció a tramuntana per camins poc fressats. Un cop travessada la rasa d’Antigues, hom arriba a una gran masia abandonada (Antigues Baixes). Des d’aquí cal seguir la pista uns 2 km més per arribar a Antigues Altes. Cal entrar al bosc de mà dreta d’aquest indret, i pujar al cim de la serralada, on hi ha el temple, ben cobert de brossa. De fet, aquest no és visible fins que hom es troba molt a prop.

Història

Hi ha notícies que el terme parroquial de la Selva arribava fins a aquest lloc amb els seus límits meridionals. També hom té constància que per la rodalia hi havia un cenobi monacal. Les restes de parets que hi ha al mig del bosc, tocant a l’edifici del temple, podrien identificar aquest cenobi? Només en traurien l’entrellat unes excavacions dirigides per especialistes.

Església

La planta de l’edifici és d’una nau rectangular, sense absis diferenciat i coberta amb volta apuntada, amb teulada a doble vessant i, probablement, amb la secció del santuari més posterior, com ho és la porta d’entrada que hi ha al mur meridional. Les parets són fetes amb carreuons simplement escairats, disposats en filades uniformes.

L’interior fou molt refet els segles XVIII-XIX, imitant estucats que no deixen veure el parament. Podria ésser que les parets interiors haguessin estat engruixides.

Al frontis hi ha una finestreta de doble esqueixada que, fins fa poc, tenia funcions de campanar, però la campaneta ha estat espoliada.