Situació
L. Prat
Gairebé al cantó de tramuntana del terme municipal de Navès, situada en un replà entre la serralada de Busa i el riu Cardener, hi ha aquesta petita església en un dels paratges més silenciosos de la comarca.
Mapa: 292M781. Situació: 31TCG827585.
De bon antuvi cal dir que l’accés, sigui per on sigui, és difícil. Hom hi pot arribar o bé pel camí que se segueix des de la parròquia de Besora, passant per Marsinyac, en 6 km, o bé pel que arrenca del molí del Pont, a la carretera de Solsona a Berga, tocant al riu Cardener. Cal seguir per un camí difícil uns 7 km en direcció a tramuntana, acompanyats sempre per la remor del riu. En aquest punt cal pujar —millor a peu— cap a Peà. (JCT)
Història
És ben poc el que hem pogut recollir referent a aquesta església. Direm només que fou sufragània, durant una llarga època, de la dels Torrents, a l’altra riba del riu Cardener. Jurídicament, primer depengué de Castelló i després de Navès. (JCT)
Església
Aquesta església consta d’una planta amb una nau rectangular, capçada vers llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un arc preabsidal en degradació.
Exteriorment, l’absis és mig esfondrat en la seva part central, a l’indret on hi havia la finestreta que podia haver estat de doble esqueixada, d’acord amb el que en resta.
El cos de l’edifici fou reforçat a diversos indrets posteriorment, quan hi foren dutes a terme un seguit de reformes a la porta i façana de ponent, on hi ha un campanar d’espadanya de dues obertures.
A mitja altura del mur interior, a mà dreta, fou oberta una fornícula i, a mà esquerra, la fornícula que accedia a la sagristia.
L’aparell és de carreus ben tallats, bé que molt irregulars, disposats en filades poc uniformes, i les façanes són nues d’ornamentació, havent-hi només una motllura aixamfranada al ràfec de l’absis. Per les seves característiques s’adiu perfectament a les formes rurals de l’arquitectura del segle XII. (JCT-JAA)