Sant Jaume de Peà (Navès)

Situació

Vista del mur exterior de l’absis mig esfondrat.

L. Prat

Gairebé al cantó de tramuntana del terme municipal de Navès, situada en un replà entre la serralada de Busa i el riu Cardener, hi ha aquesta petita església en un dels paratges més silenciosos de la comarca.

Mapa: 292M781. Situació: 31TCG827585.

De bon antuvi cal dir que l’accés, sigui per on sigui, és difícil. Hom hi pot arribar o bé pel camí que se segueix des de la parròquia de Besora, passant per Marsinyac, en 6 km, o bé pel que arrenca del molí del Pont, a la carretera de Solsona a Berga, tocant al riu Cardener. Cal seguir per un camí difícil uns 7 km en direcció a tramuntana, acompanyats sempre per la remor del riu. En aquest punt cal pujar —millor a peu— cap a Peà. (JCT)

Història

És ben poc el que hem pogut recollir referent a aquesta església. Direm només que fou sufragània, durant una llarga època, de la dels Torrents, a l’altra riba del riu Cardener. Jurídicament, primer depengué de Castelló i després de Navès. (JCT)

Església

Aquesta església consta d’una planta amb una nau rectangular, capçada vers llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un arc preabsidal en degradació.

Exteriorment, l’absis és mig esfondrat en la seva part central, a l’indret on hi havia la finestreta que podia haver estat de doble esqueixada, d’acord amb el que en resta.

El cos de l’edifici fou reforçat a diversos indrets posteriorment, quan hi foren dutes a terme un seguit de reformes a la porta i façana de ponent, on hi ha un campanar d’espadanya de dues obertures.

A mitja altura del mur interior, a mà dreta, fou oberta una fornícula i, a mà esquerra, la fornícula que accedia a la sagristia.

L’aparell és de carreus ben tallats, bé que molt irregulars, disposats en filades poc uniformes, i les façanes són nues d’ornamentació, havent-hi només una motllura aixamfranada al ràfec de l’absis. Per les seves característiques s’adiu perfectament a les formes rurals de l’arquitectura del segle XII. (JCT-JAA)