La pràctica regular d’exercicis físics contribueix en gran mesura a la regulació de diverses funcions i necessitats orgàniques i promou, al mateix temps, la necessitat d’abandonar alguns hàbits nocius que interfereixen llur realització.
Quan es realitza un exercici físic es produeix una descàrrega de neurotransmissors i d’hormones que, com l’adrenalina, mantenen l’organisme en estat de vigília. Aquests fets afavoreixen, de manera immediata, la instauració d’una sensació de tranquil·litat plaent. Tanmateix, a llarg termini, és a dir, mitjançant la pràctica regular d’exercicis físics, afavoreixen la regulació de la sensació de son i dels horaris i temps de repòs, i contribueixen a combatre l’insomni.
D’altra banda, la pràctica regular d’exercicis físics afavoreix el desenvolupament d’una activitat sexual regular, en part perquè brinda una major resistència muscular i capacitat de l’aparell cardiorespiratori, però també perquè, en incidir sobre l’activitat de les hormones sexuals, incrementa el desig sexual.
Igualment, la pràctica regular d’exercicis físics contribueix a la regularització dels horaris dels àpats, del volum d’aquests, i accelera el trànsit intestinal, per la qual cosa constitueix un mètode adequat per a combatre el restrenyiment.
Finalment, la pràctica regular d’exercicis físics constitueix un complement idoni de la dieta hipocalòrica en casos d’excés de pes corporal i d’obesitat, i facilita també l’abandó d’alguns hàbits nocius, com és ara el consum de tabac, d’alcohol o d’altres drogues, els efectes de les quals, de fet, dificulten llur realització.