Compte i Viladomat, a Cardona

La família Compte i Viladomat.

L’empresa Compte i Viladomat fou creada per Ramon Compte i la seva esposa Maria Viladomat en el tercer quart del segle XIX. Eren fabricants de teixits de cotó per tradició familiar. Tant els Compte com els Viladomat són noms que abunden en els registres de filadors i cotoners del Berguedà a mitjan segle. Ells, però, s’establiren a Cardona i quedaren fortament vinculats a la vila, que fou el seu centre industrial. L’esposa de Ramon Compte era germana de l’esposa d’Esteve Comellas, el creador de la colònia del Guixaró.

Compte i Viladomat ocuparà dos edificis històrics a Cardona. El primer, el que havia estat el molí de la Costa fins el segle XVIII i al començament del XIX, una de les primeres filatures de cotó que hi hagué a Catalunya.

Segons dirà Ferrer i Vidal:

"en los años de 1815 y los siguientes, los Sres. Casals i Vidal establecieron una hilandería de 16 máquinas continuas, llamadas inglesas, y sus accesorios, teniendo cada una 48 husos en el molino de Cardona llamado de la Costa", vora el riu Cardener i al costat del Pont Trencat (Ferrer Vidal, Conferencias sobre el arte de hilar y tejer, el algodón, Barcelona 1875, pàg. 40).

Fàbrica del Paperer, també a Cardona.

La fàbrica de la Costa havia estat una de les primeres filatures de cotó que hi hagué a Catalunya (postal de principi de segle). Compte i Viladomat tingué dues importants fàbriques tèxtils a Cardona.

El personal que feia funcionar les màquines era de Manresa, segons la mateixa referència. De totes maneres, Compte i Viladomat devia aprofitar poca cosa del vell molí i de la vella filatura. El que li interessava era l’aigua. La nau principal fou construïda l’any 1889 i la fàbrica es dedicà al tissatge de cotó.

Els filats s’instal·laran en una altra fàbrica, igualment en el mateix terme de Cardona, també a la vora del riu però a l’altre costat. L’edifici tenia una llarga història industrial, però en el sector del paper: el molí de Calvet. El mateix empresari —Josep Compte i Viladomat— patrocinà la publicació d’un treball històric sobre la trajectòria del molí paperer (Ramon Gaya i Massot: El Molino papelero d’en Calvet, en Cardona, 1754-1880, editat el 1946). L’edifici es destinarà a la filatura de cotó, però es continuarà anomenant la fàbrica del Paperer. Es posarà en marxa el 1899.

Marques de fàbrica, Compte i Viladomat, 1912.

Compte i Viladomat. Importació de bales de cotó.

Josep Compte i Viladomat, fill del matrimoni fundador, donarà un fort impuls a l’empresa, en morir els seus pares i fer-se càrrec de les fàbriques. Va aprofitar els anys bons provocats per la guerra europea. Al voltant de l’any 1920 arribà a tenir 800 treballadors, tots a Cardona, on disposava de 900 cavalls de força, entre força hidràulica i electricitat comprada. El fil de cotó anirà destinat a la fabricació de gèneres com les malaguenyes, retorts i cretones, curats i plugastells.

La fàbrica de la Costa es va tancar l’any 1932. El 1940 es constituí Compte i Viladomat SA. Josep Compte i Viladomat morí el 1942. L’anònima suspengué pagaments el 1978. La fàbrica del Paperer es tancà el 1990.