Joan Gorina i Morató (1814-1886) inicià una indústria llanera a Sabadell, que tindrà diverses branques representades per diferents membres de la família i diverses generacions que busquen la seva autonomia, però sempre dintre dels mateixos gèneres: els draps de llana i les novetats.
Nascut a Sabadell, Joan Gorina inicià les seves activitats industrials el 1835, quan tenia vint-i-un anys. Poca cosa se sap d’aquests primers anys, fora que l’empresa devia anar bé i desenvolupant-se. El 1860, ell i el seu hereu, Tomàs, hi tenien invertits 1 600 duros. El 1865 incorporà els seus fills Jaume i Josep Gorina. La societat es dirà Joan Gorina i Fills.
El 1867 es presentaren a l’Exposició Universal de París, on guanyaren una medalla de bronze. En aquell moment hi ha a Sabadell vuit fàbriques de teixits de llana que porten el nom de Gorina, entre les quals hi ha tres fills d’en Joan i altres parents, a més de l’empresa biografiada.
Tal com es pot veure en el comentari que li dedicà un periodista de La Ilustració Catalana el 1889 (vegeu l'insert del final d'aquest article), un dels clients de l’industrial és l’exèrcit espanyol. No és l’únic a Sabadell.
Quan es crea el Banc de Sabadell el 1881 són sis els Gorina fabricants que subscriuen accions, Joan Gorina i Morató i els seus tres fills, Jaume, Josep i Tomàs, a més de Joan Gorina i Borrell i Florenci Gorina i Pons.
En morir el fundador, el negoci quedà en mans dels seus tres fills, Tomàs, Jaume i Josep, però aquests mantingueren el nom comercial. Del 1835 al 1936. l'empresa prengué les denominacions següents:
- 1835-1865 - Joan Gorina
- 1865-1920 - Joan Gorina i Fills
- 1921-1936 - Joan Gorina i Fills, Successor
- 1936 - Gorina, SA.
El 1909, Jaume Gorina deixà el negoci a les mans del seu germà, el qual respectà el mateix nom.
Josep Gorina i Pujol —el senyor Josepet Gorina, com era conegut a Sabadell— havia estat l’ànima de l’empresa. Al final de segle va ampliar la fàbrica, al costat del ferrocarril, i hi construí la seva residència. Va ser president del Gremi de Fabricants de Sabadell (1905-07) i una figura popular. Estava casat amb una filla del també fabricant Enric Turull i Comadran. Va ser vocal a la Junta d’Aranzels i Valoracions, a Madrid, en representació de l’esmentat Gremi.
El 1920 l’empresa es dirà Joan Gorina i fills, Successor. Hi havia tres gerents: Josep Gorina, el seu fill Joan Gorina i Turull, i el seu nebot Joan Bril i Gorina. Seguint la tradició de la casa, que no canviava el nom comercial, aquest es mantindrà sense modificacions malgrat la mort del titular, el senyor Josepet Gorina, el 1925. Fins el mes de maig de 1936, en què es constituirà la societat anònima Gorina, SA.
L’empresa es manté.
—¿Es la casa Gorina, —vaig preguntar,— aquexa que tant se distingeix per sa especialitat en panyos blaus y vermells de que se’n vestexen nostres exèrcits de mar y terra?
—Sí senyor, la de D. Joan Gorina y Fills que s’estan fent aquella magnífica casa que haurá vist vostè a la vora del baxador del tren.
Vaig visitar tot seguit sa fábrica y vegí lo molt que’s distingexen en los panyos negres y d’altres colors y en los gèneros d’estam. La panyería extranjera cap competencia pot fer á aquells hermosos panyos blaus y rojos que poguí admirar en aquella casa, de tal modo, que quants espanyols han estat á Fransa, han pogut observar que la oficialitat francesa no gasta en son uniforme tan hermós gènero, ni tan bo, com la generalitat de la de nostre país.
Font: La Ilustració Catalana, 1889, pàg. 382.
Bibliografia
- Hombres que hacen empresas. Ciento cincuenta años de historia 1835-1985, Gorina SA.