Castell de Castellet (la Baronia de Rialb)

Situació

Petita fortificació propera al mas de les Cots, bastida damunt d’una penya.

V. Roca

Castell situat a l’espadat que hi ha damunt del mas de les Cots, a la riba dreta del Rialb. És al cim d’una penya, amb una bona panoràmica sobre la vall del Rialb, des d’on és visible el castell de Tarabau.

Mapa: 34-12(291). Situació: 31TCG477636.

Des del Cerdanyès hi ha una pista que puja fins al coll de les Fonts, a prop del mas de Barraques. Des de la pista, un camí porta als prats que actualment hi ha al voltant del mas. De l’extrem nord del planell on es construí la casa de pagès, arran del cingle, surt un camí vell, un corriol, que porta fins al peu del castell, situat uns centenars de metres més cap al nord. Val més entrar a les ruïnes de la fortificació des del costat meridional. Hi ha 30 minuts des del coll de les Fonts.

Castell

Planta d’aquest castell de base trapezial.

R. Sala

Petit castell de planta trapezial situat al cim d’una penya. Fa 13 m de llarg a l’exterior —de nord a sud—, 8 m d’ample a la banda nord i només 3, 6 m, també d’ample, a l’extrem meridional. Actualment, s’hi pot veure, en especial als costats oest i sud, la paret perimetral, d’uns 4 m d’alt. A l’interior, en canvi, hi ha un gran munt de pedres d’enderroc escampades, cosa que fa pensar que, lògicament, aquest petit castell devia ésser força més alt, segurament uns 5 m més, almenys. A dins, malgrat l’enderroc, s’endevina l’existència de les parets perimetrals, que només tenen un gruix d’uns 95 cm. A la banda nord hi havia la porta, a peu pla, de 105 cm d’amplada (només s’ha conservat una part dels muntants). De fet, la situació encimbellada d’aquesta petita fortificació segurament feia que no caiguessin gaires defenses i ni tampoc fer la porta a uns metres del terra exterior. Els murs eren fets amb carreus poc treballats i força allargats (per exemple, d’uns 15 cm d’alt per 50 cm de llarg). Al nord, arran de la roca on es bastí el castell i probablement de la mateixa època, hi ha restes d’un espai clos que té unes mides molt reduïdes (2, 65 × 4, 4 m, a l’exterior).

A l’est d’aquests murs, més avall, hi ha restes d’altres parets, que pertanyen segurament a recintes afegits a l’edifici principal que hi ha al cim. Al costat d’aquests closos inferiors, al sud de la penya on s’alça el petit castell, hi ha el pas d’entrada, amb una amplada de menys de 3 m i situat exactament sota el mur meridional de la fortificació principal.

En principi podem considerar que aquest castell devia pertànyer a un petit senyor feudal, i cal datar-lo al segle XI.