Casa forta d’Olivelles (la Baronia de Rialb)

Situació

Casa forta de tipus torre, una de les més ben conservades de la comarca, ara integrada dins el cos d’una masia, abandonada.

ECSA - V. Roca

Casa forta-torre situada al cim d’un turó, damunt de la confluència de la petita vall del torrent ‘de Maçaners i la vall del Rialb. En època moderna esdevingué una casa de pagès (Ca n’Olivelles). Actualment és abandonada.

Mapa: 34-12(291). Situació: 31TCG490562.

Des de la pista que segueix el Rialb per la riba dreta, a uns 500 m del Molí Nou, surt un camí carreter que, fent la volta al turó on s’alça el mas, ens hi porta (1 km).

Casa forta

La casa forta d’Olivelles és una de les més ben conservades de la comarca. Té una planta quadrada. A l'interior fa 3, 5 m per 3, 65 m. El gruix del mur oscil·la entre els 90 i els 115 cm. La seva alçada és de 8, 5 m, dividida per tres trespols. El primer sostre és a uns 2 m del terra. En aquest pis hi havia la porta, orientada cap al sud, i almenys tres espitlleres, repartides en cadascun dels murs restants. El segon sostre és uns 3 m més amunt i el tercer, 2 m. A sobre hi havia unes golfes, d’1,5 m d’alçada. Cal dir, però, que no és pas ben segur que aquests trespols de fusta coincideixin exactament amb els trespols originals, ja que la porta resta, per exemple, a 1, 7 m del terra interior del primer pis. Els murs d’aquesta construcció són fets amb carreus de mida mitjana (20 cm d’alt per 30 cm de llarg), arrenglerats en filades i units amb morter de calç.

Planta i secció d’aquesta construcció.

J. Bolòs

Es pot considerar que aquesta casa forta, del tipus torre, és una de les més ben conservades d’aquesta comarca, tot i haver estat aprofitada modernament (fet que ha produït que s’obrissin algunes noves obertures a les parets). És semblant a algunes altres cases fortes properes, com la del mas d’en Pla o la d’Olives, i també a les d’altres comarques, com la de la Vila (Solsonès), la de la Masó (la Garrotxa) o la de Cal Rei (Alt Penedès). En principi, cal datar-la al segle XII o XIII i caldria poder-la relacionar, inicialment, amb algun membre de la baixa noblesa.