Vilatge del Convent (la Baronia de Rialb)

Situació

Vestigis d’aquest despoblat que es troba a 1 285 m d’altitud, abandonat probablement al final de l’edat mitjana.

V. Roca

Les restes de construccions del poble abandonat anomenat el Convent són situades en un serrat, a 1 285 m d’altitud a la riba dreta del Rialb, a la capçalera del terme de la Baronia de Rialb i damunt de l’església de Sant Salvador, edifici de tradició romànica però construït en època molt més tardana. Aquest poble era al costat del camí vell que anava de la Rua fins a la Conca de Dellà, al Pallars.

Mapa: 34-12(291). Situació: 31TCG474644.

Des de la carretera que va del coll de Nargó a Isona, al coll de Faidella surt una pista cap a l’esquerra que porta fins a la Rua (4 km). Des d’aquest poble i en direcció sud, en surt una altra que al cap de 2 km porta al lloc anomenat el Petroli. A partir d’aquí, cal encara continuar uns 2 km més, cap al sud, per una pista que deixa al costat de l’antic poble rònec del Convent.

Vestigis del vilatge

L’antic poble, que s’estenia al llarg del serrat, tenia una longitud d’uns 60 m i una amplada de poc més de 25 m. Actualment, s’hi poden veure restes d’algunes parets i molts munts de pedra d’enderroc. L’antic camí que comunicava la Rua amb la Conca de Dellà passava per l’extrem nord-oest, on s’acaba la pista actual i on hi ha un petit vall. Al costat de llevant, el límit del poble era el mateix cingle. Al sud i sobretot a l’oest, el límit del poble devia ésser segurament un mur, que encara es pot veure, per exemple, al sector meridional, on fa uns 2 m d’alçada. A l’interior d’aquest espai clos per aquest mur i per l’espadat, s’endevina l’existència d’uns 6 o, com a màxim, 8 habitatges. En la major part dels casos, tal com sol ésser usual, les tres parets de la casa recolzaven, en aquest cas al nord-est, en la roca. A prop del vall, a la banda septentrional, al punt més alt, hi ha una construcció quadrangular potser més important. Totes les parets d’aquests edificis són fetes amb pedres sense treballar.

Més enllà del vall, sota l’esplanada que actualment hi ha al final de la pista, es poden veure les parets d’alguna altra construcció, que en aquest cas recolza en la roca que hi ha a ponent. El gruix dels murs és de 95 cm.

Aquest poble segurament fou abandonat als darrers segles medievals. Cal suposar que es creà a l’alta edat mitjana en un moment d’inseguretat que feia preferible la tria d’indrets encimbellats a la de llocs més propers als camps de conreu. Cal pensar que en alguns casos l’emigració d’aquests llocs alts (1 285 m) i desavinents ja degué començar quan canvià la situació política, la proximitat de la frontera, fins i tot abans que arribés la crisi demogràfica del segle XIV.

En alguns aspectes, sobretot pel que fa a la seva situació, podem assenyalar l’existència d’alguns paral·lelismes entre aquest poble rònec del Convent i el vilatge abandonat de Sant Martí de les Tombetes, al Pallars Jussà.