Torre de Puigfarner (Aguilar de Segarra)

Situació

Cisterna de l’edifici defensiu excavada a la roca en forma de trapezi. Hom hi pot observar encara la perforació que era utilitzada per al desguàs.

F. Junyent-A. Mazcuñan

.

La torre es troba al municipi d’Aguilar de Segarra. S’havia aixecat dalt un petit turó recobert d’alzines, que es dreça al costat del mas Puigfarner, pagesia situada entre els masos de l’Estrada i del Trullàs, en una zona planera i conreada, estesa a la banda sud-occidental del terme, integrada, físicament, malgrat pertànyer administrativament al Bages, a la Segarra Calafina. Long. 1°33’45” — Lat. 41°42’50”.

Hom hi va des de Manresa per la carretera que mena a Calaf. Poc després del quilòmetre 28, a mà esquerra, hi ha una altra carretera que mena als Prats de Rei, des d’on s’inicia la que es dirigeix a Igualada, en la qual, abans del quilòmetre 2, hi ha una cruïlla de camins; el de mà dreta porta a la torre de la Manresana i el de l’esquerra, que és el que cal seguir, condueix, passant per Ca l’Estrada, al mas Puigfarner, al costat del qual es dreçava la torre. (FJM-AMB)

Història

Només coneixem una dada històrica referent a aquesta torre. Es tracta del testament de Seguí de l’any 1022, on hom pot llegir “… et ipsa turre de Pujo Farner…” (ABC)

Torre

De la torre ara només se’n pot veure un munt de pedres informes i mig colgades, que ni tan sols no permeten de refer-ne la planta. Resta, però, la cisterna de l’edifici defensiu, la qual fou excavada en el bancal rocós que circumda el cimal del pujol.

Aquesta cisterna, perforada a la roca fins a una fondària de 120 cm, adopta la forma d’un trapezi, les bases del qual fan 170 i 140 cm respectivament, mentre que l’alçada és de 160 cm. Al fons del costat encarat a l’exterior hi ha una perforació a manera de desguàs.

Ens consta que les pedres d’aquesta torre, com les de l’església de Sant Julià, que s’havia erigit darrere el mas, foren aprofitades per a arranjar la masia i fer nous corrals. (FJM-AMB)

Bibliografia

  • Pere Català i Roca i Miquel Brasó i Vaqués: Castells d’Aguilar i de Castellar, a Els castells catalans, Rafael Dalmau, Editor, Barcelona 1976, pàgs. 474-482.
  • Antoni Pladevall: Aguilar de Segarra, a Gran geografia comarcal de Catalunya, vol. V, Enciclopèdia Catalana, S.A., Barcelona 1982, pàgs. 471-475.
  • Xavier Sitjes i Molins: El sistema defensiu de Castellar a principis del segle XI, a “Miscel·lània d’Estudis Bagencs”, núm. 2, Manresa 1982, pàgs. 151-157. (FJM-AMB)