Alimentació de la dona durant el postpart

L’alimentació de la dona durant aquest període s’ha d’adaptar a les necessitats del seu organisme i també a les del seu fill, en el cas que l’alleti.

L’alimentació durant els primers dies del puerperi es decideix d’acord amb el procés del part. Si el part s’esdevingué per via vaginal i sense anestèsia general, la dona pot prendre líquids immediatament, i a les 2 o 3 hores ja podrà prendre algun aliment sòlid. És recomanable que durant els primers dies l’alimentació sigui lleugera per a evitar que es produeixi una distensió de l’abdomen. Si es va realitzar una anestèsia general, la dona no podrà prendre res fins que es trobi del tot recuperada, ja que pot tenir dificultats per a deglutir correctament i es podria ennuegar. Si es practicà una cesària, en general és convenient que durant el primer dia només begui aigua, a partir del segon ja comenci a prendre aliments líquids i després vagi passant a poc a poc a una alimentació normal. En qualsevol cas, durant els dies d’estada a la clínica, l’alimentació és controlada pels professionals sanitaris segons l’evolució que es presenta.

Després que s’hagi recuperat completament del part, la dona ja podrà realitzar una alimentació normal. Si no li ha de donar mamar, la seva alimentació no ha de diferir de la d’una dieta equilibrada i variada com en qualsevol altra època de la vida. Tanmateix, però, si la dona alleta el seu fill, convé de prendre algunes precaucions per tal de garantir que la llet conté les substàncies nutritives necessàries per a l’infant sense que això causi una deficiència en la seva alimentació.

La dona que dóna mamar al seu fill necessita una aportació suplementària d’unes 500 calories diàries per a cobrir les necessitats energètiques de l’infant. També necessita incrementar el consum diari de proteïnes en 40 o 50 g per tal que la llet contingui la proporció necessària d’aquests elements nutritius. Una altra substància nutritiva que cal suplementar és el calci, ja que aquest mineral és una part essencial de la llet. A més d’aquests elements també augmenten els requeriments d’altres substàncies nutritives, especialment de vitamines i minerals en general.

Per a cobrir aquestes necessitats nutritives és convenient que la dieta de la dona lactant inclogui diàriament una bona proporció dels aliments més rics en les substàncies nutritives esmentades. Són especialment aconsellables els aliments rics en proteïnes d’alta qualitat, com la carn, el peix i els ous. També és molt recomanable que la dona lactant prengui diàriament un litre i mig de llet, o una quantitat equivalent de derivats lactis, perquè també contenen proteïnes i molt de calci. D’altres aliments recomanats són la fruita i la verdura, pel seu alt contingut en minerals i vitamines, i perquè a més contenen fibra vegetal, molt útil per a combatre el restrenyiment tan habitual en aquesta època.

En la dona lactant també s’incrementen les necessitats de líquids, ja que la llet conté fonamentalment aigua. Per aquesta raó, convé que prengui diàriament una bona proporció de líquids diversos, com ara aigua, llet, sucs de fruita, brous o infusions. Tanmateix, però, cal evitar les begudes que contenen substàncies que podrien passar al fetus i perjudicar-lo, com el cafè, les coles i les begudes alcohòliques. És un error prendre begudes alcohòliques, com ara cervesa, per a incrementar la producció de llet. També és convenient que la dona eviti alguns aliments aromàtics que poden donar mal gust a la llet i fer que l’infant la rebutgi. Per aquesta raó no es recomanen els espàrrecs, la col, la ceba, el bròquil, les carxofes ni els alls.