Castell de Miravall (les Valls d’Aguilar)

Situació

Vestigis dels murs del castell, d’un aparell extremament bast.

ECSA – A. Villaró

Es troba en un serrat al nord del poble de Miravall.

Mapa: 34–11(253). Situació: 31TGC583874.

Un cop arribats a Miravall, cal prendre la pista que, des de l’entrada del poble, s’enfila cap a les bordes de la serra. A 1 km, aproximadament, un revolt molt tancat marca l’inici d’una roureda. Cal prendre des de la pista mateix un caminet perdedor que s’enfila cap amunt. A uns 200 m es troba una roca amb les restes de la construcció.

Història

No hi ha dades certes sobre el castell de Miravall, possiblement una fortificació de segon ordre que degué ésser abandonada ja a l’edat mitjana. Cal afegir, però, que al poble de Miravall hi ha restes d’un recinte murallat sota mateix de cal Masover, una casa forta possiblement baix-medieval. El lloc formà part del vescomtat de Castellbò.

Castell

Són molt escasses les restes del castell roquer de Miravall: a penes unes filades que costa discernir enmig d’un tarter format per pedres de la construcció. L’aparell és extremament bast; filades irregulars i pedres sense treballar unides per morter de terra. Si no fos per la gran quantitat de pedres d’enderroc, hom podria creure ben bé que es tracta de feixes. A uns 200 m de les minses restes del castell hi ha les runes d’una església i algun vestigi d’enterrament amb llosa.