Mare de Déu de la Posa (Isona)

Situació

Vista interior de l’església, amb l’entrada de l’absis, únic element romànic que resta en aquest notable santuari marià.

ECSA - J.A. Adell

El santuari de la Mare de Déu de la Posa es troba isolat en un lloc eminent, entre Llordà i Isona.

Mapa: 33-12(290). Situació: 31TCG412656.

Per anar-hi cal prendre la carretera d’Isona a Coll de Nargó. Just davant de la cruïlla amb la carretera que condueix a Abella de la Conca surt el camí que en uns 2 km de còmode recorregut porta al santuari. (JAA)

Història

Les úniques referències documentals que es coneixen d’aquesta ermita és la seva inclusió, a partir del segle XVIII, en les relacions de capelles de la parròquia de Santa Maria d’Isona.

L’altar és una antiga ara romana amb inscripcions del déu Mercuri. S’hi celebra un aplec el Dilluns de Pasqua i per Sant Sebastià i Sant Roc, i també per la diada de carnaval, anomenada la Guixa. (MLIC)

Església

Es tracta d’un edifici de factura molt tardana, fruit de diversos processos constructius, que al seu mur de llevant conserva un absis semicircular, obert directament a la nau, molt més ampla i alta. Aquest absis és l’únic vestigi visible de la primitiva construcció alt-medieval, realitzada amb un aparell de carreu molt regular i ben disposat. Malgrat la migradesa dels elements conservats, tot indica que aquesta obra es pot datar a la fi del segle XI, o bé al segle següent, ancorada en la tradició constructiva. (JAA)