El que cal saber sobre la hipovitaminosi i hipervitaminosi

  • S’anomena hipovitaminosi o carència vitamínica el conjunt de trastorns que sofreix l’organisme com a conseqüència del dèficit d’alguna vitamina.
  • En el nostre medi, les hipovitaminosis derivades d’una aportació nutritiva deficient en persones sanes són molt poc freqüents ja que, mitjançant una alimentació mínimament variada que inclogui quantitats suficients dels grups d’aliments bàsics, es cobreixen satisfactòriament tots els requisits vitamínics orgànics.
  • Part del contingut vitamínic dels aliments es pot perdre per mitjà de la cocció a altes temperatures o de l’exposició a l’aire o a la llum durant un temps llarg. Per això, és convenient d’assegurar la ingestió diària d’aliments frescos, i també que part de les fruites i verdures siguin consumides crues.
  • Amanint l’amanida amb quantitats moderades d’oli es facilita l’absorció de les vitamines liposolubles contingudes en els aliments que es prenen, en un mateix àpat, junt amb l’amanida.
  • Molta gent s’autorecepta suplements vitamínics basant-se en la creença errònia que aquestes substàncies tenen virtuts curatives "miraculoses". Tanmateix, l’administració de suplements vitamínics només és beneficiosa en cas de carència, la qual cosa és extremament inusual si es fa una alimentació sana. Fins i tot, un excés desmesurat d’algunes vitamines, concretament A i D, pot provocar trastorns coneguts com a hipervitaminosis.
  • Durant l’embaràs i l’alletament és convenient consultar el metge sobre quins són els requeriments vitamínics, ja que en aquestes circumstàncies de la vida augmenten considerablement, i cal incrementar-ne l’aportació amb la ingesta o fins i tot recórrer a suplements vitamínics. Tanmateix, no convé que es prenguin indiscriminadament suplements vitamínics, ja que una intoxicació per vitamines liposolubles pot ocasionar trastorns en el producte de la gestació.