Les fistulinàcies

El fetge de vaca o llengua de vaca (Fistulina hepatica), nom que al·ludeix al color sanguinolent de la superfície del barret, carnós i sucós, és un bolet de soca, de peu lateral, i amb l’himeni fet d’uns tubs cilíndrics característics, no soldats entre ells. És comestible. Apareix principalment atacant roures i castanyers, sobre els quals produeix un podriment bru.

Manuel Tabarés / SCM.

Comencem a explicar les famílies de bolets de soca bàsicament porats amb aquesta família, la qual comprèn una sola espècie al nostre país, el fetge de vaca o llengua de vaca (Fistulina hepatica), un bolet de soca bastant diferent dels altres, de barret (7-15 × 2-5 cm) en forma de ventall o de ronyó, i amb un peu lateral, molt curt. La carn és sucosa, fibrosa, de color taronja vermellós o vermell de fetge. D’estructura monomítica, pot presentar hifes conductores, de contingut vermell taronja. El caràcter més notable es troba a l’himenòfor, ja que l’himeni entapissa tubs cilíndrics que es diferencien dels que tenen els bolets porats pel fet d’ésser lliures, no soldats entre ells. El seu color és primer groguenc i després rosat. Creix, isolat o en grups, als troncs morts de caducifolis, amb preferència de roures (Quercus) i castanyers (Castanea sativa), on produeix un podriment bru. És un bon comestible, que es pot consumir fins i tot cru.