L’higienisme és un corrent medicofilosòfic que sosté que els símptomes formen part, en essència, d’un procés continu de purificació i de desintoxicació de l’organisme i que les malalties solen ésser el producte de costums culturals nocius, entre els quals destaquen l’administració de medicaments i determinats hàbits alimentaris.
Un dels pilars bàsics de l’higienisme és la prevenció de les malalties mitjançant uns plans d’alimentació anomenats dietes dissociades, que consisteixen fonamentalment en la realització de menjars no gaire abundosos en què hom recomana la combinació de determinats aliments, mentre que és refusada la d’altres. Així, per exemple, els higienistes consideren que la combinació de carns o d’ous amb verdures és recomanable, mentre que la de carns o d’ous amb patates és perjudicial. D’altra banda, també aconsellen que alguns aliments, com ara els lactis, es prenguin de manera aïllada.
Un dels fonaments que argüeixen els higienistes en relació al benefici de les dietes dissociades és que els animals, de la mateixa manera que succeïa amb l’home primitiu, no fan una alimentació variada i encara menys realitzen menjars a base de la combinació de diferents aliments i que, per tant, la combinació de diversos o de molts aliments pot resultar perjudicial per a l’organisme. Un altre fonament important de les dietes dissociades és la major o menor digestibilitat i facilitat per a assimilar els aliments: en determinades combinacions, aquestes propietats disminuirien i es generaria llavors una quantitat més gran de substàncies de refús en l’interior del tub digestiu que, al seu torn, serien incorporades per l’organisme.
En rigor, és cert que alguns aliments es digereixen amb més facilitat que altres i també que determinats tipus de combinació entre diferents aliments poden dificultar la digestió d’alguns d’ells o també l’assimilació dels nutrients que hi són continguts. Tanmateix, per tal de realitzar una alimentació sana, és recomanable precisament de portar a terme un règim alimentari suficientment variat, la qual cosa implica, en la pràctica, combinar diversos aliments en un mateix àpat, perquè l’organisme compti en el procés metabòlic amb elements energètics, plàstics i reguladors.
També és cert que durant el procés digestiu es produeixen determinades substàncies que poden resultar nocives tant per al mateix tub digestiu com per a l’organisme, ja que algunes d’elles són absorbides a la circulació sanguínia. Això no obstant, aquest procés depèn sobretot de l’estat higiènic en què són incorporats els aliments. Per contra, la ingestió d’aliments que contenen parts importants no digeribles, com és ara els que són molt rics en fibra vegetal, contribueixen a accelerar el trànsit intestinal, amb la qual cosa s’afavoreix una ràpida eliminació de les substàncies no aprofitables que es produeixen durant la digestió.
Mitjançant dietes dissociades és factible portar a terme una alimentació completa i equilibrada. Tanmateix, de la mateixa manera que succeïa amb les dietes vegetarianes estrictes o amb la macrobiòtica, en aquests casos és recomanable que es garanteixi la ingesta de quantitats suficients de cada un dels principis nutritius, és a dir, d’hidrats de carboni, de lípids, de proteïnes, de vitamines, de minerals, d’aigua i d’electròlits, per la qual cosa és més que recomanable conèixer les característiques nutritives dels aliments que són consumits.