Ratapinyada de vores clares

Pipistrellus kuhlii (nc.)

Àrea de distribució de la ratapinyada pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus, punts blaus) i de la ratapinyada de vores clares (P. kuhlii, punts vermells) als Països Catalans.

Maber, original dels autors.

Aquesta espècie és molt similar a l’anterior, amb la qual és fàcil de confondre. Presenta a l’extrem posterior de les ales una franja blanca ben visible (en altres Pipistrellus, també hi pot ser, però de forma menys definida). El polze és curt. La primera incisiva superior té una sola punta que depassa clarament la de la segona. La dent que es troba darrere de l’ullal superior és molt petita i com que se situa a la part interior de la boca no és fàcil la seva visió des de l’exterior. La mida del cinquè dit és de 44 a 45 mm aproximadament. Tota ella és una mica més gran que la ratapinyada pipistrel·la comuna (P. pipistrellus). La dentició és la mateixa que la d’aquesta espècie que acabem d’esmentar.

Les dades biomètriques són: avantbraç de 28 a 37 mm, cua de 30 a 40 mm, peu de 5,5 a 7,0 mm, cap i cos de 40 a 50 mm, envergadura aproximada de 230 mm, amplada del crani de 6,2 a 6,8 mm, longitud condilobasal d’11,7 a 13,4 mm, fila dentària superior (C-M3) de 4,5 a 5 mm, pes aproximat de 5 a 8,5 g.

La ratapinyada de vores clares (Pipistrellus kuhlii) és un quiròpter que normalment es refugia en esquerdes de construccions humanes o a les fissures de les roques. L’exemplar de la fotografia mostra la seva posició típica a l’interior d’una fissura.

Pascal Medard

Es desconeixen la majoria dels aspectes de la seva biologia, però hom creu que no difereix gaire de la ratapinyada pipistrel·la comuna.

Pertany a les espècies d’origen tropical i subtropical. Es distribueix per la part meridional d’Europa i l’occidental de França. Se la pot trobar a gran part del Principat i del País Valencià. Pel que sembla, s’endinsa a Catalunya per la conca de l’Ebre cap a les terres de Lleida. Se l’ha vist amb certa freqüència al delta de l’Ebre. A Mallorca i Menorca, se la va citar antigament. També habita l’Àfrica i s’estén, per l’E, fins al Pakistan.