El que cal saber del traumatisme òtic

  • Les ferides del pavelló es poden solucionar amb una sutura. En el cas d’arrencament incomplet del pavelló, una sutura efectuada al cap de poc temps pot aconseguir la unió de les dues parts.
  • Mai no s’haurien d’emprar bastonets de cotó per a la neteja de les orelles. Cal tenir en compte que, a més de privar les orelles d’una capa protectora de cerumen, constitueixen una de les causes més freqüents de traumatismes del timpà.
  • No són recomanables els rentatges d’orella quan hi ha una ferida del timpà, perquè s’afavoriria la infecció de l’orella mitjana.
  • Quan es pateix una infecció de les vies respiratòries altes no convé de viatjar amb avió ni fer submarinisme, perquè es podria patir una barotitis mitjana. Si cal, es pot prevenir amb l’administració de vasoconstrictors nasals aplicats mitja hora abans de començar a nedar sota l’aigua o del descens de l’avió, o bé d’altres fàrmacs administrats adequadament. Quan es viatja amb avió convé de facilitar el funcionament de la trompa d’Eustaqui mastegant xiclet o bevent. En els infants pot ésser útil el xumet o un biberó.
  • L’aparició de dolor a l’orella intens i sobtat coincidint amb una explosió propera, un traumatisme o una bufetada sobre el pavelló auricular sol indicar una ruptura del timpà que cal tractar per a evitar complicacions, com ara infeccions de l’orella mitjana.
  • Mai no és urgent l’extracció d’un cos estrany de l’orella. Si es tracta d’un animal viu només cal matar-lo amb la instil·lació d’alcohol o glicerina en el conducte auditiu extern. La maniobra usual per a extreure un cos estrany és el rentatge d’orella. Qualsevol intent de treure’l amb pinces, mans inexpertes o amb poca il·luminació pot comportar lesions del timpà i el conducte auditiu.