Sant Miquel de Cabrera (Camarasa)

Situació

Escasses filades de murs que permeten endevinar que l’església original era formada per una nau i un absis.

ECSA - A.M. Vilarrúbias

Sant Miquel de Cabrera és situada prop del camí de bast que descendeix de Rúbies a la Font de les Bagasses. És a dues terceres parts de camí baixant, i emboscada entre feixes abandonades, a mà dreta del camí. No es troba fàcilment. (AMV-JAA)

Mapa: 33-12(290). Situació: 31TCG258556.

Història

No es disposa, fins a l’actualitat, de notícies històriques d’època medieval sobre aquesta capella; una única referència documental de la seva existència data de mitjan segle XVII i la proporciona Roig i Jalpí, que afirma que prop de Rúbies hi havia la capella de “San Miguel Arcangel, en dicho termino de Cabrera”, la qual depenia del priorat de Santa Maria de Vilanova de Meià. (AMV)

Església

És un edifici en total estat de ruïna, del qual només resten algunes filades dels murs, que defineixen una estructura d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, del qual es desconeix com s’unia amb la nau.

No es conserva cap finestra, i la porta s’obria a la façana sud; per sota de la paret nord, a la part interior entra una llenca de roca que, degudament obrada, devia servir de banc. L’aparell és de pedres irregulars, recollides del mateix indret, sense treballar. No sembla que hi hagués volta, sinó un empostissat de fusta que feia de sostre.

Resulta difícil precisar-ne una filiació a causa del seu estat actual, però sembla una obra rural datable al segle XII. (AMV-JAA)

Bibliografia

  • Roig i Jalpí, 1668, cap. IX, pàg. 107