Mesures generals per a evitar la contaminació quan es preparen els menjars

Abans de preparar els menjars és important d’assegurar-se que els elements i estris que es faran servir estiguin ben nets. Per això és convenient que tant els mobles de cuina com la vaixella i els coberts que s’utilitzin es netegin diàriament amb aigua i sabó i a més, de tant en tant, per exemple un cop a la setmana, amb algun desinfectant d’ús casolà com el lleixiu. D’altra banda, abans d’entrar en contacte amb els aliments, és molt aconsellable rentar-se les mans amb aigua i sabó.

Mitjançant la cocció o un rentat adequat és possible eliminar els microorganismes dels aliments. Això no obstant, alguns d’ells, com ara els embotits i els formatges, es prenen sense cocció o rentat previ, de manera que, quan es preparen els menjars, també és important tenir en compte que aquests aliments no han d’entrar en contacte directe amb altres aliments que puguin estar eventualment contaminats, ni tampoc s’han de tallar amb ganivets que s’hagin fet servir per a tallar altres aliments ni ésser tocats amb les mans brutes. Com a norma general, és convenient que quan es prepara el menjar s’utilitzin ganivets o altres estris nets i específics per a manipular els aliments que es menjaran crus.