La compra dels aliments

Abans de procedir a l’adquisició dels aliments, és convenient que se’n planifiqui la compra amb criteris racionals i pràctics. D’aquesta manera, a més de fer-se més fàcil la programació de menús d’acord amb una alimentació sana, és probable que tot el procés resulti més breu i fins i tot més econòmic.

Per tal de planificar la compra dels aliments és fonamental tenir en compte el nombre i l’edat de les persones que participaran en els àpats, i el temps que es pretén que els queviures adquirits cobreixin les necessitats d’alimentació. No es tracta tant de tenir planificats amb molta antelació tots els menús, sinó de tenir en compte de manera global la quantitat de racions dels diferents grups d’aliments que cal comprar.

La major part dels aliments frescos, com les carns, els peixos, i moltes fruites i verdures, només es mantenen en bon estat en la nevera durant un temps curt, normalment uns tres dies. Per això, quan es planifica la compra, és convenient de tenir en compte que si no es disposa d’un congelador adequat per a conservar-los durant més temps, aquell serà el període més lògic que es podrà cobrir. Al contrari, les conserves d’aliments es mantenen sense alterar-se durant períodes molt prolongats, per la qual cosa es poden adquirir sense cap inconvenient en quantitats superiors a les necessàries a curt termini.

A més de facilitar la pràctica d’una alimentació sana, el fet de planificar la compra en relació a les racions que es necessiten té com a avantatge important que es podrà triar, entre els diferents aliments d’un mateix grup, aquells que s’ajustin més als gustos personals; els que resultin més econòmics, per exemple perquè estan d’oferta, o bé aquells de més qualitat, per exemple perquè és l’època de l’any en què es venen immediatament després de la collita, de la captura o del sacrifici de l’animal. Així, si l’objectiu és comprar 24 racions de fruita —per exemple, perquè la compra es planifica per a tres dies i els integrants del nucli familiar són dos adults i dos adolescents, tots ells sans i de pes mitjà—, un cop en el lloc de venda és possible i recomanable de seleccionar quines fruites en concret es compraran, segons els gustos personals, els preus i la qualitat dels productes.

Perquè la qualitat i la viabilitat dels aliments sigui òptima també és convenient d’observar un determinat ordre a l’hora de comprar-los, de manera que el temps d’exposició dels aliments frescos o dels congelats, és a dir, el període de temps d’ençà que s’han comprat fins al moment de ficar-los en el frigorífic o en el congelador, sigui com més breu millor. Els primers aliments que cal comprar són les conserves, els cereals i derivats, els llegums, etc, és a dir, tots els que estan a les prestatgeries generals i que, per tant, no necessiten cap condició especial de conservació; després, les verdures, les hortalisses i les fruites; més tard, les carns, els ous, els embotits i els derivats lactis frescos; a continuació el peix; i finalment, els congelats. Tot seguit fem esment d’algunes recomanacions que convé tenir en compte per tal de garantir la qualitat nutritiva i higiènica d’aquests aliments en el moment de comprar-los.