El que cal saber dels accidents relacionats amb activitats aquàtiques

  • De vegades, les víctimes de negament són persones que no saben nedar i que inadvertidament entren en una zona del mar o de la piscina on el nivell de l’aigua les cobreix. Tanmateix, en molts casos es tracta de bons nedadors, que estant dins l’aigua sofreixen algun trastorn que els impedeix de controlar els moviments o els altera la consciència. Per aquest motiu, encara que se sàpiga nedar no és convenient allunyar-se massa de la costa, i encara menys si hom no va acompanyat.
  • Per tal d’evitar sofrir un tallament de digestió dins l’aigua, no convé submergir-se bruscament en aigua freda ni practicar exercici físic fins després d’una hora i mitja d’haver menjat, o de tres hores si l’àpat ha estat copiós.
  • Quan una persona s’està ofegant, s’ha d’intentar treure-la de l’aigua tan aviat com sigui possible, però el rescat no s’ha de fer precipitadament, sinó que cal adoptar les precaucions necessàries per a garantir que tant la víctima com el rescatador podran sortir de l’aigua.
  • Abans de rescatar nedant una persona que s’està ofegant a l’aigua, sempre és preferible intentar treure-la sense tirar-s’hi, amb l’ajut d’un salvavides, una corda o apropant-se a ella amb una barca.
  • Qualsevol persona que hagi sofert un negament, encara que s’hagi refet i estigui bé en aparença ha d’ésser atesa en un centre mèdic, ja que en cas que hagi aspirat aigua, pot presentar complicacions posteriorment.
  • Els primers auxilis que cal prestar a un negat que estigui inconscient són els mateixos que s’han d’efectuar en qualsevol cas de pèrdua de consciència, i consisteixen bàsicament a aplicar les tècniques de reanimació. No s’ha de perdre temps intentant buidar l’aigua dels pulmons, ja que en la majoria de casos l’aigua no arriba a entrar als pulmons, i quan ho fa, aquestes maniobres no n’aconsegueixen l’evacuació eficaç.
  • Sempre que es faci una immersió sota l’aigua a més de 2 metres, cal efectuar una maniobra consistent a bufar pel nas mentre es manté pinçat amb els dits i amb la boca tancada, per tal de contrarestar la pressió exercida per l’aigua damunt el timpà, que podria arribar a esquinçar-lo.
  • Si una persona que ha efectuat una immersió amb escafandre presenta, en pujar, trastorns com ara dolors articulars, dificultat per a bellugar les cames, taques a la pell o dificultat respiratòria, cal que sigui traslladada al més aviat possible a un centre mèdic on disposin de cambra hiperbàrica, ja que aquests símptomes poden ésser deguts a un accident per descompressió, que només pot ésser tractat mitjançant aquest dispositiu.