Per a aconseguir una alimentació completa, equilibrada i variada, és convenient de consumir diàriament una quantitat determinada d'aliments pertanyents a cada un dels grups bàsics esmentats. Els del grup de les farmàcies i els aliments grassos aporten bàsicament l’energia; els de la llet i la carn, proteïnes; i els de les verdures, hortalisses i fruites, vitamines, minerals, aigua i fibra vegetal.
Aquestes quantitats poden ésser establertes, de manera molt precisa, mesurant el pes en grams de cada aliment que és consumit. Tanmateix, per tal d’evitar aquest procediment enutjós, és convenient d’establir el concepte de ració alimentària, és a dir, una quantitat d’aliment prefixada de manera convencional i que és aproximadament la que s’acostuma a consumir durant els àpats en el nostre medi; així, per exemple, pot considerar-se una ració un panet, el pes del qual oscil·la al voltant de 60 g, un bistec de vedella, el pes del qual és aproximadament de 100 g, un got gran de llet, el contingut del qual és d’uns 200 ce, o una peça de fruita mitjana que pesi de 130 a 150 g nets.
Certament, la ració alimentària és un concepte una mica variable, ja que per algunes persones un plat d’arròs, per exemple, pot significar quantitats considerablement diferents d’aquest aliment que per a d’altres. Tanmateix, és convenient de valorar aquest concepte amb sentit comú, per exemple tenint en compte la quantitat d’un determinat aliment que és servit en els locals públics o en la majoria de llars. Això no obstant, per tal d’unificar aquestes diferències d’apreciació, esmentem a continuació, a tall d’exemple, quines podrien ésser les racions d’alguns dels aliments principals que pertanyen als grups bàsics i llur equivalència en grams.
grup de les farinàcies | ||
---|---|---|
aliment | ració | equivalència en pes net |
pa | unitat petita | 60 g |
arròs | un plat pla | 60 g (en cru) |
pastes | un plat pla | 60 g (en cru) |
patates | un plat pla | 350 g |
llenties | un plat pla | 60 g (en cru) |
grup de la llet | ||
aliment | ració | equivalència en grams o en cc |
llet | un got gran | 200 cc |
iogurt | dos pots estàndard | 250 g |
mató | una porció gran | 100 g |
formatges secs | una porció mitjana | 40 g |
grup de la carn | ||
aliment | ració | equivalència en grams |
vedella | un bistec petit | 100 g |
pollastre | un quart de pollastre | 250 g (amb os) |
lluç | dues rodanxes | 120 g |
ous | dos ous | 100 g (sense closca) |
pernil dolç | dos talls grossos | 100 g |
grup de les verdures i hortalisses | ||
aliment | ració | equivalència en grams |
amanida | un plat | 200 g |
escalivada | un plat | 200 g |
mongetes verdes | mig plat | 100 g |
pastanagues | una pastanaga gran | 100 g |
grup de les fruites | ||
aliment | ració | equivalència en pes net |
plàtan | una peça | 130 g |
pomes | una peça | 130 g |
préssecs | una peça | 130 g |
taronja | una peça | 130 g |
mandarines | dues o tres peces | 130 g |
maduixes | mitja tassa gran | 130 g |
cireres | mitja tassa gran | 130 g |
raïm | mitja tassa gran | 130 g |
meló | una porció mitjana | 130 g |
grup dels aliments grassos | ||
el greix d’addició es valora diàriament com a 1 ració. Aquesta s’estima en: | ||
- per a nens i ancians | 40 a 60 g | |
- per a adults | 60 a 80 g | |
- per als adolescents | 70 a 90 g | |
l’estimació en mesures domèstiques és, aproximadament: | ||
1 cullerada petita d’oli | 5 g | |
1 cullerada sopera d’oli | 10 g | |
1 dau de mantega o de margarina | 10-15 g | |
1 cullerada sopera de nata o de crema de llet | 3 g |