El concepte de ració alimentària

Per a aconseguir una alimentació completa, equilibrada i variada, és convenient de consumir diàriament una quantitat determinada d'aliments pertanyents a cada un dels grups bàsics esmentats. Els del grup de les farmàcies i els aliments grassos aporten bàsicament l’energia; els de la llet i la carn, proteïnes; i els de les verdures, hortalisses i fruites, vitamines, minerals, aigua i fibra vegetal.

Aquestes quantitats poden ésser establertes, de manera molt precisa, mesurant el pes en grams de cada aliment que és consumit. Tanmateix, per tal d’evitar aquest procediment enutjós, és convenient d’establir el concepte de ració alimentària, és a dir, una quantitat d’aliment prefixada de manera convencional i que és aproximadament la que s’acostuma a consumir durant els àpats en el nostre medi; així, per exemple, pot considerar-se una ració un panet, el pes del qual oscil·la al voltant de 60 g, un bistec de vedella, el pes del qual és aproximadament de 100 g, un got gran de llet, el contingut del qual és d’uns 200 ce, o una peça de fruita mitjana que pesi de 130 a 150 g nets.

Certament, la ració alimentària és un concepte una mica variable, ja que per algunes persones un plat d’arròs, per exemple, pot significar quantitats considerablement diferents d’aquest aliment que per a d’altres. Tanmateix, és convenient de valorar aquest concepte amb sentit comú, per exemple tenint en compte la quantitat d’un determinat aliment que és servit en els locals públics o en la majoria de llars. Això no obstant, per tal d’unificar aquestes diferències d’apreciació, esmentem a continuació, a tall d’exemple, quines podrien ésser les racions d’alguns dels aliments principals que pertanyen als grups bàsics i llur equivalència en grams.

Racions d’alguns dels aliments principals
grup de les farinàcies
aliment ració equivalència en pes net
pa unitat petita 60 g
arròs un plat pla 60 g (en cru)
pastes un plat pla 60 g (en cru)
patates un plat pla 350 g
llenties un plat pla 60 g (en cru)
grup de la llet
aliment ració equivalència en grams o en cc
llet un got gran 200 cc
iogurt dos pots estàndard 250 g
mató una porció gran 100 g
formatges secs una porció mitjana 40 g
grup de la carn
aliment ració equivalència en grams
vedella un bistec petit 100 g
pollastre un quart de pollastre 250 g (amb os)
lluç dues rodanxes 120 g
ous dos ous 100 g (sense closca)
pernil dolç dos talls grossos 100 g
grup de les verdures i hortalisses
aliment ració equivalència en grams
amanida un plat 200 g
escalivada un plat 200 g
mongetes verdes mig plat 100 g
pastanagues una pastanaga gran 100 g
grup de les fruites
aliment ració equivalència en pes net
plàtan una peça 130 g
pomes una peça 130 g
préssecs una peça 130 g
taronja una peça 130 g
mandarines dues o tres peces 130 g
maduixes mitja tassa gran 130 g
cireres mitja tassa gran 130 g
raïm mitja tassa gran 130 g
meló una porció mitjana 130 g
grup dels aliments grassos
el greix d’addició es valora diàriament com a 1 ració. Aquesta s’estima en:
 - per a nens i ancians 40 a 60 g
 - per a adults 60 a 80 g
 - per als adolescents 70 a 90 g
l’estimació en mesures domèstiques és, aproximadament:
1 cullerada petita d’oli 5 g
1 cullerada sopera d’oli 10 g
1 dau de mantega o de margarina 10-15 g
1 cullerada sopera de nata o de crema de llet 3 g