Exemples de "menús estàndard" per a adults sans

Un exemple de menú estàndard per a un adult sa, d’uns 70 Kg de pes i que desenvolupa una activitat física quotidiana entre lleugera i moderada, com ara un oficinista, i que, per tant, necessita unes 15 racions alimentàries diàries, podria ésser el següent:

Desdejuni: llet i torrades amb mantega o margarina i melmelada
Una tassa de llet de 200 cc     1 ració grup lactis
Tres o quatre torrades  1 ració grup farinàcies
Una porció de mantega o margarina     10 g grup greixos
Melmelada, un parell de cullerades grup compl. sucres
Esmorzar: entrepà de pernil i suc de fruites
Un panet gran   2 racions grup farinàcies
Un tall gruixut de pernil  1/2 ració grup carn
Un suc d’l taronja  1 ració grup fruites*
Dinar: espagueti, pollastre amb amanida i postres
Un plat d’espagueti (60 g en cru)  1 ració grup farinàcies
Formatge ratllat (uns 25 g)    1/2 ració grup lactis
Salsa de tomàquet    10 g grup greixos
Un quart de pollastre       1 ració grup carn
Un plat d’amanida   1 ració grup verdures
Oli per a amanir  10 g grup greixos
Un panet  1 ració grup farinàcies
Un grapat de nous   20 g grup greixos
Berenar: una pasta i un iogurt
Un croissant   1/2 ració grup farinàcies
Un iogurt       1/2 ració grup lactis
(si s’afegeix sucre) grup compl. sucres
Sopar: sopa de pasta, truita a la francesa, amanida i postres
Sopa de pasta  1/2 ració grup farinàcies
Una truita a la francesa (1 ou)  1/2 ració grup carn
Oli per a fregir i amanir  20 g grup greixos
Un plat d’amanida     1 ració grup verdures
Una poma al forn   1 ració grup fruites
Un got de vi o cervesa   grup compl. begudes
*El suc de fruita natural conté els sucres de les fruites fresques, però no les fibres.

De les 15 racions que comprèn aquest menú, 6 corresponen al grup de les farinàcies, aproximadament 2 a cada un dels grups restants d’aliments bàsics i 1 al grup dels aliments grassos.

Un exemple de menú estàndard per a un adult sa, d’uns 50 Kg de pes corporal i que desenvolupa una activitat física similar al cas anterior i que, per tant, necessita unes 11 racions alimentàries diàries, podria ésser el següent:

Desdejuni: cafè amb llet i pa torrat
Cafè amb llet    1/2 ració grup lactis
Una cullerada de sucre  grup compl. sucres
Pa (3 llesques)    1/2 ració grup farinàcies
Margarina o mantega  10 g grup greixos
Melmelada grup compl. sucres
Esmorzar: una fruita
Una poma   1 ració grup fruites
Dinar: verdures, estofat de mongetes amb carn i fruita
Un plat de carxofes al forn 1 ració grup verdures
Oli per a amanir      15 g grup greixos
Mongetes seques (uns 60 g en cru)   1 ració grup farinàcies
Carn guisada (uns 50 g)  1/2 ració grup carn
Salsa de l’estofat   15 g grup greixos
Un panet    1 ració grup farinàcies
Unes quantes maduixes    1/2 ració grup fruites
Berenar: entrepà de formatge i beguda refrescant
Un got de cola  grup compl. begudes
Un panet    1 ració grup farinàcies
Formatge (porció petita)  1/2 ració grup lactis
Sopar: peix, amanida i arròs amb llet
Una rodanxa de lluç d’uns 120 g  1 ració grup carn
Mig plat d’amanida   1/2 ració grup verdures
Oli per a amanir    10 g grup greixos
Arròs amb llet   1/2 ració grup farinàcies i 1/2 ració grup lactis

De les 11 racions que comprèn aquest menú, 4 corresponen al grup de les farinàcies, 1 al grup dels greixos i 1,5 a cada un dels grups restants d’aliments bàsics.

Un exemple de menú estàndard per a un adult sa, d’uns 85 Kg de pes corporal i que desenvolupa una activitat física similar als casos anteriors, o bé d’uns 70 Kg de pes corporal i que porta a terme una activitat física quotidiana moderada, com ara un treballador del camp i que, per tant, necessita unes 18 racions alimentàries diàries, podria ésser el següent:

Desdejuni: llet amb cereals
Un got gran de llet   1 ració grup lactis
Flocs de blat de moro torrats (uns 60 g) 1 ració grup farinàcies
Esmorzar: entrepà de pernil, beguda i una fruita
Pa     1 ració grup farinàcies
Pernil salat (un tall gruixut)     1/2 ració grup carn
Una cervesa  grup compl. begudes
Una taronja petita  1/2 ració grup fruites
Dinar: cigrons estofats, carn al forn amb bolets, amanida i fruita
Cigrons (uns 60 g en cru) 1 ració grup farinàcies
Carn (uns 100 g)  1 ració grup carn
Bolets   1/2 ració grup verdures
Un plat d’amanida   1 ració grup verdures
Oli per a amanir i guisar 30 g grup greixos
Un plàtan  1 ració grup fruites
Berenar: cafè amb llet i entrepà de formatge
Un panet gran 2 racions grup farinàcies
Formatge (dos talls gruixuts) 1 ració grup lactis
Cafè amb llet 1/2 ració grup lactis
Una cullerada de sucre grup compl. dolços
Sopar: amanida, peix, patates fregides i fruita
Un plat d’amanida   1 ració grup verdures
Una rodanxa de lluç  1 ració grup carn
Un plat de patates fregides 1 ració grup farinàcies
Oli per a amanir  30, g grup greixos
Un panet  1 ració grup farinàcies
Una poma       1 ració grup fruites

De les 18 racions que comprèn aquest menú, 7 corresponen al grup de les farinàcies, 1 al grup dels greixos i 2,5 a cada un dels grups restants d’aliments bàsics.