En els països industrialitzats, com el nostre, pràcticament tota la població té els recursos econòmics indispensables per a realitzar una alimentació sana. Tanmateix, si hom estudia amb atenció els hàbits alimentaris imperants, es pot determinar que presenten alguns excessos o carències nutritives que, en general a llarg termini, solen tenir repercussions nutritives per a la salut. De fet, gran part de les malalties i trastorns de més incidència en la nostra societat, com és ara l’aterosclerosi, l’obesitat, la diabetis o la hipertensió arterial podrien ésser previngudes, o si més no se’n podria controlar l’evolució, si es modifiquessin només una mica alguns aspectes de la nostra alimentació. Per això, convé de determinar les modificacions bàsiques que caldria implantar, sempre en termes generals, i també els consells idonis per a aconseguir-ho.
Abans d’abordar-les més concretament, és important de remarcar que aquestes modificacions haurien d’ésser especialment dirigides als joves i ensenyades pels adults als nens, ja que com més aviat es posin en pràctica, abans seran incorporades als bons hàbits alimentaris i serà més senzill i plaent portar a terme una alimentació sana.