Els hidrats de carboni, carbohidrats o glúcids són compostos químics orgànics formats per una successió d’àtoms de carboni enllaçats entre ells, alhora que cada un també està unit generalment a dos àtoms d’hidrogen i a un d’oxigen.
Els termes hidrats de carboni i carbohidrats fan referència, precisament, al fet que cada un dels àtoms de carboni que els formen està enllaçat a dos àtoms d’hidrogen i a un d’oxigen, és a dir, la mateixa proporció d’aquests elements que conté cada molècula d’aigua. El terme glúcids, que deriva del mot grec antic glýcos o dolçor, fa referència al sabor dolç que tenen els tipus més senzills d’aquests compostos.
Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més petita d’hidrats de carboni, a excepció dels purament grassos, com ara els olis i els llards. Els aliments més rics en hidrats de carboni són els cereals, llegums, fruits, sucres i aliments dolços elaborats. En canvi, les verdures i hortalisses, la llet i els seus derivats, els ous, els peixos i les carns solen tenir concentracions més baixes d’aquests compostos.
La funció primordial dels hidrats de carboni és de proporcionar energia a l’organisme, encara que alguns d’ells també tenen una funció plàstica, és a dir, que són utilitzats per a elaborar diverses estructures orgàniques.