Els fruits

Els fruits són òrgans especials que produeixen les flors i que contenen les llavors de les plantes. Segons llurs característiques nutritives, els fruits es classifiquen en tres tipus: la fruita, la fruita seca dolça i la fruita seca grassa.

Les fruites són fruits que contenen una alta proporció d’aigua i que, en general, es consumeixen frescos. En el nostre medi, les fruites que es consumeixen més, d’acord amb l’època de l’any, són els cítrics —com ara les taronges, les mandarines i les llimones—, els plàtans, les pomes, les peres, els préssecs, els albercocs, les prunes, el raïm, les síndries i les maduixes.

Entre les característiques nutritives de les fruites destaquen, a més d’una alta proporció d’aigua, llur contingut en glúcids simples, sobretot fructosa, que oscil·la al voltant d’un 10%, la presència de fibra vegetal i la riquesa en diversos minerals, com ara calci, ferro i magnesi, i en vitamines, especialment vitamina C. En canvi, aquests aliments no contenen pràcticament greixos ni proteïnes, amb excepció de les olives i dels alvocats, el contingut de lípids dels quals pot arribar fins a un 20%.

Quan les fruites es consumeixen fresques conserven llurs propietats nutritives. Tanmateix, quan se’n preparen sucs, compotes i melmelades, perden un percentatge relativament alt de vitamines i, en el cas dels sucs, de fibra vegetal.

Les fruites seques dolces són fruites pobres en aigua, com ara els dàtils o bé fruites deshidratades, com ara les panses de raïm, les prunes, els albercocs o les figues. Les característiques nutritives d’aquests aliments són variables, segons la fruita de la qual se n’hagin elaborat. Tanmateix, tots es caracteritzen per l’elevada proporció de glúcids, que oscil·la al voltant d’un 75% i, per tant, per llur alt valor energètic.

Les fruites seques grasses són fruits que tenen una escassa proporció d’aigua i una quantitat important de lípids. Les fruites seques grasses de major consum són les nous, avellanes, ametlles, castanyes, cacauets, pinyons i pistatxos.

Des d’un punt de vista nutritiu, aquest tipus de fruits destaquen pel seu elevat contingut en lípids, que en general és superior a un 50%, i en proteïnes, que oscil·la al voltant d’un 20%, a més de calci, ferro i vitamines C, B1 i B3. En canvi, llur proporció de glúcids, que oscil·la al voltant d’un 5%, és baixa.

Per llur elevada proporció de lípids, les fruites seques són aliments d’alt valor energètic i, si es consumeixen en quantitats importants, poden donar lloc a digestions pesades. Per aquesta raó, la fruita seca grassa, a l’igual de la fruita seca dolça, constitueix en general un aliment complementari.

Contingut d'energia i nutrients orgànics de fruites i fruites seques dolces
100 g d’aliment / porció comestible energia (Kcal)

nutrients orgànics

proteïnes (g) lípids (g) glúcids (g) fibra vegetal (g) colesterol (mg) àcids grassos saturats (g) àcids grassos insaturats (g)
alvocat 207 2,1 16,4 4,7 2 0 3,8 12,8
albercoc 44 0,8 0,1 10 2 0 0 -
caqui 64 0,5 0,1 15 1,3 0 0 -
cirera 77 1,2 0,5 17 2 0 0 -
xirimoia 78 1 0,2 18 1 0 0 -
pruna 64 0,8 0,1 10 1 0 0 -
pruna seca 290 2,3 0,4 70 16 0 0 -
coco 630 6 60 16 24 0 53,2 5,1
dàtil 279 2,2 0,4 71 8,7 0 0 -
dàtil sec 306 2,2 0,6 73 9 0 0 -
gerd 40 1 0,6 8 6 0 0 -
maduixa 40 0,7 0,6 7 2 0 0 -
magrana 32 0,3 0,1 7 - 0 0 -
figa 80 1 0,1 18 3 0 0 -
figa seca 275 4,2 1 62 19 0 0 -
llimona 39 0,3 0,2 9 - 0 - -
mandarina 40 0,8 0,1 9 2 0 0 -
poma 52 0,3 0,35 12 2 0 0 -
préssec 52 0,5 0,1 12 1 0 0 -
préssec en almívar 84 0,4 0 22 1 0 0 -
mel 31 0,8 0,2 6,5 1 0 0 -
codony 33 0,5 0,2 7,3 - 0 0 -
codonyat 215 0,02 0 57 3,2 0 0 -
móra 37 0,9 1 6 9 - - -
taronja 44 0,7-1,5 0,2 9 2 0 0 -
nectarina 64 0,6 - 17,1 2 - - -
nespra 97 0,4 0,4 23 - 0 0 -
oliva 200 0,7 15-25 8 - 0 2 9,55
pera 61 0,4 0,4 14 2 0 0 -
pinya 51 0,5 0,2 12 1 0 0 -
pinya en almívar 84 0,4 0 22 1 0 0 -
plàtan 90 1,4 0,5 20 3 0 0 -
aranja 30 0,6 0,3 6 0,5 0 0 -
síndria 30 0,4 0,2 6,7 0,6 0 0 -
raïm 81 1 1 17 0,5 0 0 -
panses 324 3 1,3 75 7 0 0 -
suc de fruita (general) 45 0,4 0 11,5 0 0 0 -
suc de taronja 42 0,6 0,2 10 - 0 - -
-: dada no disponible
Contingut de minerals I i electròlits de fruites i fruites seques dolces
100 g d’aliment / porció comestible

minerals I

electròlits
fòsfor (mg) magnesi (mg) calci (mg) ferro (mg) zinc (mg) sodi (mg) potassi (mg) iode (mcg)
alvocat 46 45 10 0,7 0 4 680 -
albercoc 24 11 15 0,4 0,1 1 300 -
caqui 22 10 22 0,3 - - - -
cirera 21 12 18 0,4 0,15 3 250 2
xirimoia 20 - 25 0,7 - - - -
pruna 19 9 15 0,4 0,03 3 250 1,7
pruna seca 95 40 45 2,9 0,1 10 950 10
coco 150 62 40 3,6 1,8 20 370 0
dàtil - 59 68 2 0,3 5 750 -
dàtil sec 50 63 71 2,1 0,3 1 650 -
gerd 30 20 40 0,75 0,1 2 178 -
maduixa 26 13 30 0,75 0,09 2 150 8
magrana 105 - 11 0,6 - - - -
figa 30 21 38 1,5 0,25 5 285 -
figa seca 116 72 170 3 0,86 17 983 -
llimona 10 8 12 0,14 0,17 3 135 3
mandarina 12-17 11 41 0,5 0,08 2 155 0,8
poma 11 5 6 0,4 0,1 2 120 2
préssec 22 10 8 0,4 0,02 3 230 2
préssec en almívar - 6 11 0,4 0,1 1 100 -
mel 18 15 18 0,4 0,09 19 260 2
codony 19 6 14 0,5 0 3 203 -
codonyat - 3 7 0,2 0 - - -
móra 34 26 17 1 0,1 2 257 20
taronja 28 11 28 0,5 0,17 3 187 -
nectarina 24 13 4 0,5 0,2 6 294 -
nespra 28 10,5 30 0,5 0,18 6 246 -
oliva 15 2 100 2 - 128 1.526 1
pera 9-26 7 9-15 0,4 0,16 3 130 2
pinya 11 11 8-16 0,4-1 0,25 2 250 30
pinya en almívar - 6 11 0,4 0,1 1 100 -
plàtan 28 35 11 0,6 0,23 3 380 2
aranja 14 - 14 0,4 0,17 2 190 -
síndria 3 3 11 0,2 0,1 8 73 -
raïm 20 10 20 0,3 0,1 2 198 2
panses- 145 36 40 3,3 0,1 22 - -
suc de fruita (general) - 10 9 0,5 - 0,2 1 -
suc de taronja 16 10 19 0,2 0,17 1 166 -
-: dada no disponible
Contingut de vitamines de fruites i fruites seques dolces
100 g d’aliment / porció comestible

vitamines

C (mg) B1 (mg) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B9 (mcg) B12 (mg) A (mg) B (mg) E (mg)
alvocat 20 0,1 0,18 1 0,42 66 0 0,25 - -
albercoc 5-10 0,06 0,12 0,7 0,07 5 0 0,9 - -
caqui 7-22 0,05 0,05 - - - - - - -
cirera 17 0,05 0,06 0,3 0,05 - - 0,03 - -
xirimoia 20 0,06 0,06 1 - - - - - -
pruna 1-6 0,1 0,08 0,3 0,2 3 0 0,53 - -
pruna seca 0-3 0,2 0,3 1,7 0,24 4 0 1,7 - -
coco 2 0,1 0,01 0,2 - 26 0 - - -
dàtil - 0,08 0,04 2,9 0,11 21 0 0,0014 - -
dàtil sec - 0,09 0,05 2,2 0,15 21 0 0,016 - -
gerd 15 0,025 0,06 0,4 0,06 0 0 - - -
maduixa 60 0,03 0,05 0,4 0,06 20 0 0,02 - -
magrana 4 0,02 0,02 0,1 - 0 0 - - -
figa 5 0,06 0,05 0,5 0,11 0 0 - - -
figa seca - 0,16 0,12 1,7 0,2 9 0 - - -
llimona 50 0,05 - 0,1 0,11 7 0 - - -
mandarina 30 0,08 0,02 0,5 0,02 8 0 0,14 - -
poma 3 0,04 0,02 0,1 0,15 4 0 0,03 - -
préssec 5-8 0,03 0,05 0,9 0,02 3 0 0,43 - -
préssec en almívar 4 0,02 0,02 0 0,03 - 0 0,0084 - 0,72
mel 10 0,02 0,05 0,2 0,07 3 0 0,2 - -
codony 12 0,02 0,02 0,2 - 0 0 - - -
codonyat - 0,01 0,01 0,1 - - - - - -
móra 24 0,03 0,05 0,4 0,05 - - - - -
taronja 50 0,1 0,03 0,2 0,12 37 0 0,06 - -
nectarina 13 - - - 0,02 - - 0,53 - -
nespra 2 - - 0,4 - 0 0 - - -
oliva - 0,03 0,08 0,5 0,02 - - 0,1 - -
pera 3 0,02 0,05 0,2 0,02 8 0 0,2 - -
pinya 15-40 0,07 0,05 0,45 0,09 11 0 0,02 - -
pinya en almívar 4 0,02 0,02 0 0,07 - 0 0,0084 - -
plàtan 2-12 0,16 0,08 0,5 0,5 22 0 0,6 0,5 -
aranja 40 0,04 0,03 0,25 0,03 12 0 0,26 - -
síndria 7 0,03 0,04 0,2 0,07 2 0 0,2 - -
raïm 4 0,04 0,02 0,2 0,08 12 0 - - -
panses - 0,15 0,08 0,5 0,3 13 0 - - -
suc de fruita (general) 18,5 0,4 0,01 0,3 0,04 7 0 0,066 0 -
suc de taronja 40 0,008 0,03 0,2 0,04 37 0 7 - -
-: dada no disponible
Contingut d'energia i nutrients orgànics de fruites seques grasses
100 g d’aliment / porció comestible energia (Kcal)

nutrients orgànics

proteïnes (g) lípids (g) glúcids (g) fibra vegetal (g) colesterol (mg) àcids grassos saturats (g) àcids grassos insaturats (g)
ametlles 620 20 54 17 14 0 4,1 45,3
avellanes 656 14 60 15 10 0 5,6 43,3
cacauets 560 23 40 26 10 0 9,2 37,2
castanyes 199 4 2,6 40 7 0 - -
gira-sol (pipes) 535 27 43 20 2,7 - - -
nous i pinyons 660 15 60 15 2,4 0 5,6 43,3
-: dada no disponible
Contingut de minerals I i electròlits de fruites seques grasses
100 g d’aliment / porció comestible

minerals I

electròlits
fòsfor (mg) magnesi (mg) calci (mg) ferro (mg) zinc (mg) sodi (mg) potassi (mg) iode (mcg)
ametlles 470 254 254 4,4 1,5 4 800 -
avellanes 300 150 200 4,5 1,3 3 600 -
cacauets 420 180 68 2,2 - - - -
castanyes 93 40 34 0,8 - 7 530 -
gira-sol (pipes) - - - - - - - -
nous i pinyons 400 132 80 2,1 2 3 600 4
-: dada no disponible
Contingut de vitamines de fruites seques grasses
100 g d’aliment / porció comestible

vitamines

C (mg) B1 (mg) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B9 (mcg) B12 (mg) A (mg) B (mg) E (mg)
ametlles TR 0,25 0,67 3-4,6 0,1 96 0 - - -
avellanes 1 0,6 0,06 0,97 0,55 72 0 - - -
cacauets - - - 0,6 0,4 53 - - - -
castanyes 23 0,2 0,2 0,4 0,33 0 0 - - -
gira-sol (pipes) - - - - - - - - - -
nous i pinyons 3 0,48 0,2 1,2 0,73 66 0 - - -
-: dada no disponible
TR. traces