Els fruits són òrgans especials que produeixen les flors i que contenen les llavors de les plantes. Segons llurs característiques nutritives, els fruits es classifiquen en tres tipus: la fruita, la fruita seca dolça i la fruita seca grassa.
Les fruites són fruits que contenen una alta proporció d’aigua i que, en general, es consumeixen frescos. En el nostre medi, les fruites que es consumeixen més, d’acord amb l’època de l’any, són els cítrics —com ara les taronges, les mandarines i les llimones—, els plàtans, les pomes, les peres, els préssecs, els albercocs, les prunes, el raïm, les síndries i les maduixes.
Entre les característiques nutritives de les fruites destaquen, a més d’una alta proporció d’aigua, llur contingut en glúcids simples, sobretot fructosa, que oscil·la al voltant d’un 10%, la presència de fibra vegetal i la riquesa en diversos minerals, com ara calci, ferro i magnesi, i en vitamines, especialment vitamina C. En canvi, aquests aliments no contenen pràcticament greixos ni proteïnes, amb excepció de les olives i dels alvocats, el contingut de lípids dels quals pot arribar fins a un 20%.
Quan les fruites es consumeixen fresques conserven llurs propietats nutritives. Tanmateix, quan se’n preparen sucs, compotes i melmelades, perden un percentatge relativament alt de vitamines i, en el cas dels sucs, de fibra vegetal.
Les fruites seques dolces són fruites pobres en aigua, com ara els dàtils o bé fruites deshidratades, com ara les panses de raïm, les prunes, els albercocs o les figues. Les característiques nutritives d’aquests aliments són variables, segons la fruita de la qual se n’hagin elaborat. Tanmateix, tots es caracteritzen per l’elevada proporció de glúcids, que oscil·la al voltant d’un 75% i, per tant, per llur alt valor energètic.
Les fruites seques grasses són fruits que tenen una escassa proporció d’aigua i una quantitat important de lípids. Les fruites seques grasses de major consum són les nous, avellanes, ametlles, castanyes, cacauets, pinyons i pistatxos.
Des d’un punt de vista nutritiu, aquest tipus de fruits destaquen pel seu elevat contingut en lípids, que en general és superior a un 50%, i en proteïnes, que oscil·la al voltant d’un 20%, a més de calci, ferro i vitamines C, B1 i B3. En canvi, llur proporció de glúcids, que oscil·la al voltant d’un 5%, és baixa.
Per llur elevada proporció de lípids, les fruites seques són aliments d’alt valor energètic i, si es consumeixen en quantitats importants, poden donar lloc a digestions pesades. Per aquesta raó, la fruita seca grassa, a l’igual de la fruita seca dolça, constitueix en general un aliment complementari.
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
alvocat | 207 | 2,1 | 16,4 | 4,7 | 2 | 0 | 3,8 | 12,8 |
albercoc | 44 | 0,8 | 0,1 | 10 | 2 | 0 | 0 | - |
caqui | 64 | 0,5 | 0,1 | 15 | 1,3 | 0 | 0 | - |
cirera | 77 | 1,2 | 0,5 | 17 | 2 | 0 | 0 | - |
xirimoia | 78 | 1 | 0,2 | 18 | 1 | 0 | 0 | - |
pruna | 64 | 0,8 | 0,1 | 10 | 1 | 0 | 0 | - |
pruna seca | 290 | 2,3 | 0,4 | 70 | 16 | 0 | 0 | - |
coco | 630 | 6 | 60 | 16 | 24 | 0 | 53,2 | 5,1 |
dàtil | 279 | 2,2 | 0,4 | 71 | 8,7 | 0 | 0 | - |
dàtil sec | 306 | 2,2 | 0,6 | 73 | 9 | 0 | 0 | - |
gerd | 40 | 1 | 0,6 | 8 | 6 | 0 | 0 | - |
maduixa | 40 | 0,7 | 0,6 | 7 | 2 | 0 | 0 | - |
magrana | 32 | 0,3 | 0,1 | 7 | - | 0 | 0 | - |
figa | 80 | 1 | 0,1 | 18 | 3 | 0 | 0 | - |
figa seca | 275 | 4,2 | 1 | 62 | 19 | 0 | 0 | - |
llimona | 39 | 0,3 | 0,2 | 9 | - | 0 | - | - |
mandarina | 40 | 0,8 | 0,1 | 9 | 2 | 0 | 0 | - |
poma | 52 | 0,3 | 0,35 | 12 | 2 | 0 | 0 | - |
préssec | 52 | 0,5 | 0,1 | 12 | 1 | 0 | 0 | - |
préssec en almívar | 84 | 0,4 | 0 | 22 | 1 | 0 | 0 | - |
mel | 31 | 0,8 | 0,2 | 6,5 | 1 | 0 | 0 | - |
codony | 33 | 0,5 | 0,2 | 7,3 | - | 0 | 0 | - |
codonyat | 215 | 0,02 | 0 | 57 | 3,2 | 0 | 0 | - |
móra | 37 | 0,9 | 1 | 6 | 9 | - | - | - |
taronja | 44 | 0,7-1,5 | 0,2 | 9 | 2 | 0 | 0 | - |
nectarina | 64 | 0,6 | - | 17,1 | 2 | - | - | - |
nespra | 97 | 0,4 | 0,4 | 23 | - | 0 | 0 | - |
oliva | 200 | 0,7 | 15-25 | 8 | - | 0 | 2 | 9,55 |
pera | 61 | 0,4 | 0,4 | 14 | 2 | 0 | 0 | - |
pinya | 51 | 0,5 | 0,2 | 12 | 1 | 0 | 0 | - |
pinya en almívar | 84 | 0,4 | 0 | 22 | 1 | 0 | 0 | - |
plàtan | 90 | 1,4 | 0,5 | 20 | 3 | 0 | 0 | - |
aranja | 30 | 0,6 | 0,3 | 6 | 0,5 | 0 | 0 | - |
síndria | 30 | 0,4 | 0,2 | 6,7 | 0,6 | 0 | 0 | - |
raïm | 81 | 1 | 1 | 17 | 0,5 | 0 | 0 | - |
panses | 324 | 3 | 1,3 | 75 | 7 | 0 | 0 | - |
suc de fruita (general) | 45 | 0,4 | 0 | 11,5 | 0 | 0 | 0 | - |
suc de taronja | 42 | 0,6 | 0,2 | 10 | - | 0 | - | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
alvocat | 46 | 45 | 10 | 0,7 | 0 | 4 | 680 | - |
albercoc | 24 | 11 | 15 | 0,4 | 0,1 | 1 | 300 | - |
caqui | 22 | 10 | 22 | 0,3 | - | - | - | - |
cirera | 21 | 12 | 18 | 0,4 | 0,15 | 3 | 250 | 2 |
xirimoia | 20 | - | 25 | 0,7 | - | - | - | - |
pruna | 19 | 9 | 15 | 0,4 | 0,03 | 3 | 250 | 1,7 |
pruna seca | 95 | 40 | 45 | 2,9 | 0,1 | 10 | 950 | 10 |
coco | 150 | 62 | 40 | 3,6 | 1,8 | 20 | 370 | 0 |
dàtil | - | 59 | 68 | 2 | 0,3 | 5 | 750 | - |
dàtil sec | 50 | 63 | 71 | 2,1 | 0,3 | 1 | 650 | - |
gerd | 30 | 20 | 40 | 0,75 | 0,1 | 2 | 178 | - |
maduixa | 26 | 13 | 30 | 0,75 | 0,09 | 2 | 150 | 8 |
magrana | 105 | - | 11 | 0,6 | - | - | - | - |
figa | 30 | 21 | 38 | 1,5 | 0,25 | 5 | 285 | - |
figa seca | 116 | 72 | 170 | 3 | 0,86 | 17 | 983 | - |
llimona | 10 | 8 | 12 | 0,14 | 0,17 | 3 | 135 | 3 |
mandarina | 12-17 | 11 | 41 | 0,5 | 0,08 | 2 | 155 | 0,8 |
poma | 11 | 5 | 6 | 0,4 | 0,1 | 2 | 120 | 2 |
préssec | 22 | 10 | 8 | 0,4 | 0,02 | 3 | 230 | 2 |
préssec en almívar | - | 6 | 11 | 0,4 | 0,1 | 1 | 100 | - |
mel | 18 | 15 | 18 | 0,4 | 0,09 | 19 | 260 | 2 |
codony | 19 | 6 | 14 | 0,5 | 0 | 3 | 203 | - |
codonyat | - | 3 | 7 | 0,2 | 0 | - | - | - |
móra | 34 | 26 | 17 | 1 | 0,1 | 2 | 257 | 20 |
taronja | 28 | 11 | 28 | 0,5 | 0,17 | 3 | 187 | - |
nectarina | 24 | 13 | 4 | 0,5 | 0,2 | 6 | 294 | - |
nespra | 28 | 10,5 | 30 | 0,5 | 0,18 | 6 | 246 | - |
oliva | 15 | 2 | 100 | 2 | - | 128 | 1.526 | 1 |
pera | 9-26 | 7 | 9-15 | 0,4 | 0,16 | 3 | 130 | 2 |
pinya | 11 | 11 | 8-16 | 0,4-1 | 0,25 | 2 | 250 | 30 |
pinya en almívar | - | 6 | 11 | 0,4 | 0,1 | 1 | 100 | - |
plàtan | 28 | 35 | 11 | 0,6 | 0,23 | 3 | 380 | 2 |
aranja | 14 | - | 14 | 0,4 | 0,17 | 2 | 190 | - |
síndria | 3 | 3 | 11 | 0,2 | 0,1 | 8 | 73 | - |
raïm | 20 | 10 | 20 | 0,3 | 0,1 | 2 | 198 | 2 |
panses- | 145 | 36 | 40 | 3,3 | 0,1 | 22 | - | - |
suc de fruita (general) | - | 10 | 9 | 0,5 | - | 0,2 | 1 | - |
suc de taronja | 16 | 10 | 19 | 0,2 | 0,17 | 1 | 166 | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
alvocat | 20 | 0,1 | 0,18 | 1 | 0,42 | 66 | 0 | 0,25 | - | - |
albercoc | 5-10 | 0,06 | 0,12 | 0,7 | 0,07 | 5 | 0 | 0,9 | - | - |
caqui | 7-22 | 0,05 | 0,05 | - | - | - | - | - | - | - |
cirera | 17 | 0,05 | 0,06 | 0,3 | 0,05 | - | - | 0,03 | - | - |
xirimoia | 20 | 0,06 | 0,06 | 1 | - | - | - | - | - | - |
pruna | 1-6 | 0,1 | 0,08 | 0,3 | 0,2 | 3 | 0 | 0,53 | - | - |
pruna seca | 0-3 | 0,2 | 0,3 | 1,7 | 0,24 | 4 | 0 | 1,7 | - | - |
coco | 2 | 0,1 | 0,01 | 0,2 | - | 26 | 0 | - | - | - |
dàtil | - | 0,08 | 0,04 | 2,9 | 0,11 | 21 | 0 | 0,0014 | - | - |
dàtil sec | - | 0,09 | 0,05 | 2,2 | 0,15 | 21 | 0 | 0,016 | - | - |
gerd | 15 | 0,025 | 0,06 | 0,4 | 0,06 | 0 | 0 | - | - | - |
maduixa | 60 | 0,03 | 0,05 | 0,4 | 0,06 | 20 | 0 | 0,02 | - | - |
magrana | 4 | 0,02 | 0,02 | 0,1 | - | 0 | 0 | - | - | - |
figa | 5 | 0,06 | 0,05 | 0,5 | 0,11 | 0 | 0 | - | - | - |
figa seca | - | 0,16 | 0,12 | 1,7 | 0,2 | 9 | 0 | - | - | - |
llimona | 50 | 0,05 | - | 0,1 | 0,11 | 7 | 0 | - | - | - |
mandarina | 30 | 0,08 | 0,02 | 0,5 | 0,02 | 8 | 0 | 0,14 | - | - |
poma | 3 | 0,04 | 0,02 | 0,1 | 0,15 | 4 | 0 | 0,03 | - | - |
préssec | 5-8 | 0,03 | 0,05 | 0,9 | 0,02 | 3 | 0 | 0,43 | - | - |
préssec en almívar | 4 | 0,02 | 0,02 | 0 | 0,03 | - | 0 | 0,0084 | - | 0,72 |
mel | 10 | 0,02 | 0,05 | 0,2 | 0,07 | 3 | 0 | 0,2 | - | - |
codony | 12 | 0,02 | 0,02 | 0,2 | - | 0 | 0 | - | - | - |
codonyat | - | 0,01 | 0,01 | 0,1 | - | - | - | - | - | - |
móra | 24 | 0,03 | 0,05 | 0,4 | 0,05 | - | - | - | - | - |
taronja | 50 | 0,1 | 0,03 | 0,2 | 0,12 | 37 | 0 | 0,06 | - | - |
nectarina | 13 | - | - | - | 0,02 | - | - | 0,53 | - | - |
nespra | 2 | - | - | 0,4 | - | 0 | 0 | - | - | - |
oliva | - | 0,03 | 0,08 | 0,5 | 0,02 | - | - | 0,1 | - | - |
pera | 3 | 0,02 | 0,05 | 0,2 | 0,02 | 8 | 0 | 0,2 | - | - |
pinya | 15-40 | 0,07 | 0,05 | 0,45 | 0,09 | 11 | 0 | 0,02 | - | - |
pinya en almívar | 4 | 0,02 | 0,02 | 0 | 0,07 | - | 0 | 0,0084 | - | - |
plàtan | 2-12 | 0,16 | 0,08 | 0,5 | 0,5 | 22 | 0 | 0,6 | 0,5 | - |
aranja | 40 | 0,04 | 0,03 | 0,25 | 0,03 | 12 | 0 | 0,26 | - | - |
síndria | 7 | 0,03 | 0,04 | 0,2 | 0,07 | 2 | 0 | 0,2 | - | - |
raïm | 4 | 0,04 | 0,02 | 0,2 | 0,08 | 12 | 0 | - | - | - |
panses | - | 0,15 | 0,08 | 0,5 | 0,3 | 13 | 0 | - | - | - |
suc de fruita (general) | 18,5 | 0,4 | 0,01 | 0,3 | 0,04 | 7 | 0 | 0,066 | 0 | - |
suc de taronja | 40 | 0,008 | 0,03 | 0,2 | 0,04 | 37 | 0 | 7 | - | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
ametlles | 620 | 20 | 54 | 17 | 14 | 0 | 4,1 | 45,3 |
avellanes | 656 | 14 | 60 | 15 | 10 | 0 | 5,6 | 43,3 |
cacauets | 560 | 23 | 40 | 26 | 10 | 0 | 9,2 | 37,2 |
castanyes | 199 | 4 | 2,6 | 40 | 7 | 0 | - | - |
gira-sol (pipes) | 535 | 27 | 43 | 20 | 2,7 | - | - | - |
nous i pinyons | 660 | 15 | 60 | 15 | 2,4 | 0 | 5,6 | 43,3 |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
ametlles | 470 | 254 | 254 | 4,4 | 1,5 | 4 | 800 | - |
avellanes | 300 | 150 | 200 | 4,5 | 1,3 | 3 | 600 | - |
cacauets | 420 | 180 | 68 | 2,2 | - | - | - | - |
castanyes | 93 | 40 | 34 | 0,8 | - | 7 | 530 | - |
gira-sol (pipes) | - | - | - | - | - | - | - | - |
nous i pinyons | 400 | 132 | 80 | 2,1 | 2 | 3 | 600 | 4 |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
ametlles | TR | 0,25 | 0,67 | 3-4,6 | 0,1 | 96 | 0 | - | - | - |
avellanes | 1 | 0,6 | 0,06 | 0,97 | 0,55 | 72 | 0 | - | - | - |
cacauets | - | - | - | 0,6 | 0,4 | 53 | - | - | - | - |
castanyes | 23 | 0,2 | 0,2 | 0,4 | 0,33 | 0 | 0 | - | - | - |
gira-sol (pipes) | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
nous i pinyons | 3 | 0,48 | 0,2 | 1,2 | 0,73 | 66 | 0 | - | - | - |
-: dada no disponible | ||||||||||
TR. traces |