Els sucres i els aliments dolços

Els sucres i altres aliments dolços es caracteritzen per llur potencial energètic i per llur escàs contingut d’altres tipus de nutrients, per la qual cosa es consideren com a aliments complementaris.

El sucre, que s’obté de la canya de sucre o de la bleda-rave, està format gairebé en un 100% per glúcids simples, sobretot sacarosa. El sucre morè, menys refinat, té unes mínimes proporcions de fibra vegetal i de sals minerals.

La mel és una secreció viscosa i molt dolça, elaborada per les abelles, que s’utilitza en general com a edulcorant, per exemple substituint el sucre. La qualitat nutritiva de la mel és molt similar a la del sucre.

Les melmelades i les compotes són aliments dolços elaborats amb fruites i amb sucre. Són aliments bàsicament energètics, ja que les fruites, en ésser cuites, perden una quantitat considerable de vitamines i de minerals. Tanmateix, llur qualitat i valor nutritiu varia segons la fruita de què es tracti.

Els productes de pastisseria s’elaboren en general amb farina de blat, sucre o altres aliments dolços, greixos animals i vegetals i ous. Són aliments bàsicament energètics, ja que solen ésser rics en glúcids i en lípids i pobres en altres nutrients. Tanmateix, llur qualitat i valor nutritiu és molt variable, segons ho siguin els productes que els componen.

Contingut d'energia i nutrients orgànics de sucres i dolços
100 g d’aliment / porció comestible energia (Kcal)

nutrients orgànics

proteïnes (g) lípids (g) glúcids (g) fibra vegetal (g) colesterol (mg) àcids grassos saturats (g) àcids grassos insaturats (g)
sucre 380 0 0 99,5 0 0 - -
caramels 378 0,8 0,1 94 0 - - -
xocolata amarga amb sucre 530 2 30 63 0 74 19,85 12
xocolata amb llet i sucre 550 6 34 56 0,5 74 18,3 11,05
compota 66 0,3 TR 17,3 0 0 0 -
melmelades amb sucre 280 0,5 0,1 70 0 0 - -
melmelades sense sucre 145 0,4 0,3 35 0 - - -
mel 300 0,5 0,2 75 0 0 - -
-: dada no disponible
TR: traces
Contingut de minerals I i electròlits de sucres i dolços
100 g d’aliment / porció comestible

minerals I

electròlits
fòsfor (mg) magnesi (mg) calci (mg) ferro (mg) zinc (mg) sodi (mg) potassi (mg) iode (mcg)
sucre 0 15 5-40 0 - - - -
caramels - 2 - - - - - -
xocolata amarga amb sucre - 107 63 2,8 0,02 19 327 -
xocolata amb llet i sucre 283 58 216 4 0,02 - 418 -
compota 13 - 3 0,2 - - - -
melmelades amb sucre 12 - 12 0,2 - 12 12 -
melmelades sense sucre - - - - - 18 44 -
mel 16 16 5 0,5 - 3 20 -
-: dada no disponible
Contingut de vitamines de sucres i dolços
100 g d’aliment / porció comestible

vitamines

C (mg) B1 (mg) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B9 (mcg) B12 (mg) A (mg) B (mg) E (mg)
sucre 0 0 0 0 - - - - - -
caramels - - - - - - - - - -
xocolata amarga amb sucre 0 0,03 0,15 0,6 - 10 0 - - -
xocolata amb llet i sucre 0 0,1 0,38 0,8 - 10 0 - - -
compota 11 0,03 0,02 0,1 0,02 2 0 - - -
melmelades amb sucre 5 0,02 0,02 0,02 - 5 0 - - -
melmelades sense sucre - - - - - - - - - -
mel 2 0,007 0,06 0,5 0,3 - - - - -
-: dada no disponible
TR: traces
Contingut d'energia i nutrients orgànics de productes de pastisseria
100 g d’aliment / porció comestible energia (Kcal)

0nutrients orgànics

proteïnes (g) lípids (g) glúcids (g) fibra vegetal (g) colesterol (mg) àcids grassos saturats (g) àcids grassos insaturats (g)
croissant xocolata 469 6,4 22 65,5 2,5 130 - -
croissant / "dònut" 456 5,6 15,2 79,1 2,5 130 11,45 6
galetes dolces 436 7 14,5 74 5,5 130 10,15 5,7
galetes salades 440 10,8 12,5 75,8 5,5 130 10,15 5,7
"ganxets" 504 9,9 26,2 56,9 - - - -
magdalenes 469 6,4 22 65,5 2,5 130 - -
melindros / coca / tortell 440 10,8 12,5 75,8 2,5 130 - -
pasta seca 456 5,6 15,2 79,1 2,5 130 7,1 3,7
pastís de poma 311 3,6 15,1 40,1 2,5 130 6,1 6,6
pastís de formatge 396 19,8 17,2 40,4 2,5 250 4,3 2
pastís poma pasta fullada 456 5,6 15,2 79,1 2,5 130 6,1 6,6
rebosteria 387 5,2 20,2 49,2 2,5 225 - -
-: dada no disponible
Contingut de minerals I i electròlits de productes de pastisseria
100 g d’aliment / porció comestible

minerals I

electròlits
fòsfor (mg) magnesi (mg) calci (mg) ferro (mg) zinc (mg) sodi (mg) potassi (mg) iode (mcg)
croissant xocolata 84 - 82 1,5 2 266 222 -
croissant / "dònut" 87 - 82 4 2 60 110 -
galetes dolces 87 32 115 2 0,6 110 170 -
galetes salades 87 - 82 1,6 0,6 266 222 -
"ganxets" - 50 45,4 - - 970 263 -
magdalenes 84 - 82 1,5 2 60 110 -
melindros / coca / tortell 87 - 82 1,6 2 60 110 -
pasta seca 87 19 82 4 2 266 222 -
pastís de poma 87 35 82 4 2 110 170 -
pastís de formatge - 35,1 404 - 2,9 551 234 -
pastís poma pasta fullada 87 35 82 4 2 110 170 -
rebosteria 84 16 48 1,2 0,4 266 215 -
-: dada no disponible
Contingut de vitamines de productes de pastisseria
100 g d’aliment / porció comestible

vitamines

C (mg) B1 (mg) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B9 (mcg) B12 (mg) A (mg) B (mg) E (mg)
croissant xocolata 0 0,14 0,06 1 0,07 7 0 0,24 0,00 -
croissant / "dònut" 0 0,1 0,03 0,9 0,07 0 0 0 0 -
galetes dolces 0 0,13 0,08 2 0,04 7 - - - -
galetes salades 0 0,11 0,03 0,9 0,06 7 0 0 0 -
"ganxets" - - - - - - - - - -
magdalenes 0 0,14 0,06 1 0,07 7 0 0,24 0,002 -
melindros / coca / tortell 0 0,11 0,03 0,9 0,06 7 0 0 0 -
pasta seca 0 0,1 0,03 0,9 0,07 7 0 0,1 0 -
pastís de poma 0 0,1 0,03 0,9 0,07 7 0 0 0 -
pastís de formatge - - - 1,5 0,09 9 0,5 - - -
pastís poma pasta fullada 0 0,1 0,02 0,03 0,07 7 0 0,1 0 -
rebosteria 0 0,03 0,08 1,5 0,07 7 0 1,9 0,01 -
-: dada no disponible