Els sucres i altres aliments dolços es caracteritzen per llur potencial energètic i per llur escàs contingut d’altres tipus de nutrients, per la qual cosa es consideren com a aliments complementaris.
El sucre, que s’obté de la canya de sucre o de la bleda-rave, està format gairebé en un 100% per glúcids simples, sobretot sacarosa. El sucre morè, menys refinat, té unes mínimes proporcions de fibra vegetal i de sals minerals.
La mel és una secreció viscosa i molt dolça, elaborada per les abelles, que s’utilitza en general com a edulcorant, per exemple substituint el sucre. La qualitat nutritiva de la mel és molt similar a la del sucre.
Les melmelades i les compotes són aliments dolços elaborats amb fruites i amb sucre. Són aliments bàsicament energètics, ja que les fruites, en ésser cuites, perden una quantitat considerable de vitamines i de minerals. Tanmateix, llur qualitat i valor nutritiu varia segons la fruita de què es tracti.
Els productes de pastisseria s’elaboren en general amb farina de blat, sucre o altres aliments dolços, greixos animals i vegetals i ous. Són aliments bàsicament energètics, ja que solen ésser rics en glúcids i en lípids i pobres en altres nutrients. Tanmateix, llur qualitat i valor nutritiu és molt variable, segons ho siguin els productes que els componen.
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
sucre | 380 | 0 | 0 | 99,5 | 0 | 0 | - | - |
caramels | 378 | 0,8 | 0,1 | 94 | 0 | - | - | - |
xocolata amarga amb sucre | 530 | 2 | 30 | 63 | 0 | 74 | 19,85 | 12 |
xocolata amb llet i sucre | 550 | 6 | 34 | 56 | 0,5 | 74 | 18,3 | 11,05 |
compota | 66 | 0,3 | TR | 17,3 | 0 | 0 | 0 | - |
melmelades amb sucre | 280 | 0,5 | 0,1 | 70 | 0 | 0 | - | - |
melmelades sense sucre | 145 | 0,4 | 0,3 | 35 | 0 | - | - | - |
mel | 300 | 0,5 | 0,2 | 75 | 0 | 0 | - | - |
-: dada no disponible | ||||||||
TR: traces |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
sucre | 0 | 15 | 5-40 | 0 | - | - | - | - |
caramels | - | 2 | - | - | - | - | - | - |
xocolata amarga amb sucre | - | 107 | 63 | 2,8 | 0,02 | 19 | 327 | - |
xocolata amb llet i sucre | 283 | 58 | 216 | 4 | 0,02 | - | 418 | - |
compota | 13 | - | 3 | 0,2 | - | - | - | - |
melmelades amb sucre | 12 | - | 12 | 0,2 | - | 12 | 12 | - |
melmelades sense sucre | - | - | - | - | - | 18 | 44 | - |
mel | 16 | 16 | 5 | 0,5 | - | 3 | 20 | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
sucre | 0 | 0 | 0 | 0 | - | - | - | - | - | - |
caramels | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
xocolata amarga amb sucre | 0 | 0,03 | 0,15 | 0,6 | - | 10 | 0 | - | - | - |
xocolata amb llet i sucre | 0 | 0,1 | 0,38 | 0,8 | - | 10 | 0 | - | - | - |
compota | 11 | 0,03 | 0,02 | 0,1 | 0,02 | 2 | 0 | - | - | - |
melmelades amb sucre | 5 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | - | 5 | 0 | - | - | - |
melmelades sense sucre | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
mel | 2 | 0,007 | 0,06 | 0,5 | 0,3 | - | - | - | - | - |
-: dada no disponible | ||||||||||
TR: traces |
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
0nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
croissant xocolata | 469 | 6,4 | 22 | 65,5 | 2,5 | 130 | - | - |
croissant / "dònut" | 456 | 5,6 | 15,2 | 79,1 | 2,5 | 130 | 11,45 | 6 |
galetes dolces | 436 | 7 | 14,5 | 74 | 5,5 | 130 | 10,15 | 5,7 |
galetes salades | 440 | 10,8 | 12,5 | 75,8 | 5,5 | 130 | 10,15 | 5,7 |
"ganxets" | 504 | 9,9 | 26,2 | 56,9 | - | - | - | - |
magdalenes | 469 | 6,4 | 22 | 65,5 | 2,5 | 130 | - | - |
melindros / coca / tortell | 440 | 10,8 | 12,5 | 75,8 | 2,5 | 130 | - | - |
pasta seca | 456 | 5,6 | 15,2 | 79,1 | 2,5 | 130 | 7,1 | 3,7 |
pastís de poma | 311 | 3,6 | 15,1 | 40,1 | 2,5 | 130 | 6,1 | 6,6 |
pastís de formatge | 396 | 19,8 | 17,2 | 40,4 | 2,5 | 250 | 4,3 | 2 |
pastís poma pasta fullada | 456 | 5,6 | 15,2 | 79,1 | 2,5 | 130 | 6,1 | 6,6 |
rebosteria | 387 | 5,2 | 20,2 | 49,2 | 2,5 | 225 | - | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
croissant xocolata | 84 | - | 82 | 1,5 | 2 | 266 | 222 | - |
croissant / "dònut" | 87 | - | 82 | 4 | 2 | 60 | 110 | - |
galetes dolces | 87 | 32 | 115 | 2 | 0,6 | 110 | 170 | - |
galetes salades | 87 | - | 82 | 1,6 | 0,6 | 266 | 222 | - |
"ganxets" | - | 50 | 45,4 | - | - | 970 | 263 | - |
magdalenes | 84 | - | 82 | 1,5 | 2 | 60 | 110 | - |
melindros / coca / tortell | 87 | - | 82 | 1,6 | 2 | 60 | 110 | - |
pasta seca | 87 | 19 | 82 | 4 | 2 | 266 | 222 | - |
pastís de poma | 87 | 35 | 82 | 4 | 2 | 110 | 170 | - |
pastís de formatge | - | 35,1 | 404 | - | 2,9 | 551 | 234 | - |
pastís poma pasta fullada | 87 | 35 | 82 | 4 | 2 | 110 | 170 | - |
rebosteria | 84 | 16 | 48 | 1,2 | 0,4 | 266 | 215 | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
croissant xocolata | 0 | 0,14 | 0,06 | 1 | 0,07 | 7 | 0 | 0,24 | 0,00 | - |
croissant / "dònut" | 0 | 0,1 | 0,03 | 0,9 | 0,07 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
galetes dolces | 0 | 0,13 | 0,08 | 2 | 0,04 | 7 | - | - | - | - |
galetes salades | 0 | 0,11 | 0,03 | 0,9 | 0,06 | 7 | 0 | 0 | 0 | - |
"ganxets" | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
magdalenes | 0 | 0,14 | 0,06 | 1 | 0,07 | 7 | 0 | 0,24 | 0,002 | - |
melindros / coca / tortell | 0 | 0,11 | 0,03 | 0,9 | 0,06 | 7 | 0 | 0 | 0 | - |
pasta seca | 0 | 0,1 | 0,03 | 0,9 | 0,07 | 7 | 0 | 0,1 | 0 | - |
pastís de poma | 0 | 0,1 | 0,03 | 0,9 | 0,07 | 7 | 0 | 0 | 0 | - |
pastís de formatge | - | - | - | 1,5 | 0,09 | 9 | 0,5 | - | - | - |
pastís poma pasta fullada | 0 | 0,1 | 0,02 | 0,03 | 0,07 | 7 | 0 | 0,1 | 0 | - |
rebosteria | 0 | 0,03 | 0,08 | 1,5 | 0,07 | 7 | 0 | 1,9 | 0,01 | - |
-: dada no disponible |