Els ous són aliments la qualitat nutritiva dels quals és similar a la de la carn i el peix. En el nostre medi, l’ou de gallina, o simplement ou, és el que més es fa servir per a l’alimentació humana.
La closca de l’ou destinada a protegir l’embrió de gallina no és comestible. La clara, transparent i gelatinosa, és rica en proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B2 i electròlits. El rovell, de coloració groguenca, també és ric en proteïnes d’alt valor biològic, però conté a més vitamines A i E, complex vitamínic B, alguns minerals, especialment ferro i fòsfor, i lípids. La principal característica lipídica del rovell és la seva riquesa en colesterol —de fet, el rovell és un dels aliments més rics en colesterol—, en àcids grassos essencials i en àcids grassos saturats.
Un ou de grandària mitjana, que pesa uns 50 g, té uns 6 g de greixos, 250 mg de colesterol, uns 6,5 g de proteïnes i al voltant d’1,4 mg de ferro.
La clara crua es digereix amb dificultat, perquè és resistent a l’acció dels enzims digestius. Per això, abans de consumir-la, és convenient de coure-la; per contra, el rovell es pot digerir cru.
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
clara | 48 | 11 | 0,2 | 0,7 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ou sencer | 162 | 13 | 12 | 0,6 | 0 | 504 | 2,8 | 4,85 |
rovell | 368 | 16 | 33 | 0,6 | 0 | 1,480 | 8,4 | 14,6 |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
clara | 12 | 10 | 14 | 0,1 | - | 150 | 150 | - |
ou sencer | 200 | 11 | 55 | 2,8 | 1,5 | 130 | 140 | 20 |
rovell | 550 | 18 | 140 | 8 | 4 | 65 | 116 | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
clara | 0 | - | 0,2 | 0,16 | - | 1 | 0,1 | - | - | - |
ou sencer | 0 | 0,13 | 0,3 | 0,15 | 0,06 | 25 | 1,7 | 0,3 | 0,002 | 1 |
rovell | 0 | 0,4 | 0,45 | 0,04 | 0,18 | 52 | 4,9 | 1 | 0,006 | 3 |
-: dada no disponible |