L’al·lèrgia a la llet de vaca és un trastorn caracteritzat per una reacció al·lèrgica desencadenada en ingerir llet de vaca, que pot tenir diverses manifestacions. En general és deguda a una al·lèrgia envers les proteïnes contingudes a la llet de vaca, que es produeix pels mateixos mecanismes que l’al·lèrgia en general. La manifestació més habitual d’aquesta forma d’al·lèrgia consisteix en deposicions diarreiques persistents i de vegades vòmits, que poden arribar a causar desnutrició. Hi ha infants que presenten a més altres trastorns al·lèrgics com ara rinitis, dermatitis atòpica o asma bronquial. Estranyament es presenten crisis al·lèrgiques agudes que arribin a causar un xoc anafilàctic. En qualsevol cas, els símptomes es presenten en alimentar l’infant amb llet de vaca o productes derivats, i desapareixen en donar-li una altra alimentació. Per a confirmar la diagnosi es poden efectuar proves específiques, com la determinació del títol d’anticossos.
Pot provocar símptomes digestius similars la intolerància a la lactosa, o deficiència de lactasa, un trastorn desencadenat per la ingestió de llet, a causa d’una deficiència de la substància necessària per a metabolitzar i afavorir l’absorció intestinal del principal hidrat de carboni contingut a la llet. Aquest trastorn, degut a una deficiència congènita de l’enzim lactasa, de causa genètica, en molt pocs casos és permanent. En canvi, és relativament freqüent que es produeixi de manera transitòria com a complicació d’una diarrea, per una alteració de la part superficial de les cèl·lules intestinals, on es troba continguda la lactasa. En el cas que el trastorn sigui permanent, per a confirmar la diagnosi de vegades cal efectuar diverses proves, com és la determinació de la corba de glucèmia després d’administrar lactosa, o una biòpsia intestinal.
El tractament de l’al·lèrgia a la llet de vaca consisteix a alimentar l’infant amb llet materna o bé amb productes especials substitutius de la llet. En el cas d’intolerància a la lactosa per deficiència de lactasa solament es poden utilitzar productes alternatius sense lactosa. En el cas d’intolerància transitòria, al cap de poc temps es pot reintroduir la llet.