La dieta hipopurínica, és a dir, de baix contingut en purines, substàncies proteiques constituents dels àcids nucleics de les cèl·lules, forma part de la prevenció i el tractament de la gota, malaltia metabòlica caracteritzada per una excessiva concentració sanguínia de sals d’àcid úric, producte de degradació de les purines. La gota es produeix quan, com a conseqüència d’una hiperuricèmia o augment important i persistent de la concentració d’àcid úric en la sang, es produeixen dipòsits i acumulacions de sals o urats en les articulacions i altres teixits orgànics.
Una de les circumstàncies que més afavoreix el desenvolupament de la hiperuricèmia és la ingesta excessiva de purines, substàncies que es troben en concentració elevada en alguns aliments. Per aquesta raó, la reducció en la ingesta d’aliments rics en purines constitueix una part important del tractament de la gota i de la prevenció, d’aquesta malaltia en cas d’hiperuricèmia. A més, en cas de gota és molt recomanable reduir o eliminar el consum de begudes alcohòliques, ja que l’alcohol, quan es metabolitza, afavoreix la retenció d’urats i així, indirectament, el procés de dipòsit de les sals d’àcid úric en els teixits.
aliments permesos | aliments desaconsellats |
---|---|
cereals i derivats | carns vermelles, de caça, d’animals joves |
lactis | peix blau |
carns blanques* | mariscs |
pollastre | conserves de carns i peixos |
ous | vísceres |
peix blanc | begudes alcohòliques |
verdures i hortalisses | pernil del país |
llegums | llevats |
fruites | |
fruites seques | |
oli, margarina, mantega | |
pastissos i pastes | |
sucre, mel, melmelades | |
infusions | |
* No aconsellables en cas d’atac agut de gota |