OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Gran Diccionari de la llengua catalana

El que cal saber de la litiasi urinària

  • Es anomenada litiasi urinària o urolitiasi la formació de càlculs, és a dir, concrecions sòlides —popularment anomenades pedres—, a l’interior de les vies urinàries, que segons la grandària i la localització que tinguin poden ésser expulsats amb l’orina sense problemes o bé causar una obstrucció urinària.
  • El símptoma més comú de la litiasi urinària és el còlic nefrític o renal, que consisteix en la sobtada aparició de dolor agut, localitzat al costat —i sovint irradiat a l’engonal, la part superior i interna de la cuixa i els genitals—, la intensitat dels quals oscil·la entre fases de dolor intens i d’altres en què gairebé desapareix. A més, es manifesten d’altres símptomes com ara sensació continuada d’haver d’orinar que no se satisfà amb la micció, coïssor en orinar, orina tenyida de sang, nàusees, vòmits i dolor abdominal.
  • Les persones que pateixen un còlic renal han d’orinar en un recipient per a poder recollir les pedres que es puguin expulsar i analitzar-les, ja que el tractament posterior variarà segons la composició que presentin.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...