Alimentació de l’infant dels nou mesos als dotze

A partir dels nou mesos ja es pot iniciar l’infant en l’aprenentatge de la masticació. Així, se li poden donar diversos tipus de carn, pollastre o peix, cuit a la planxa. De moment, és preferible d’evitar la carn massa greixosa, com la de porc. Al principi se li ha de donar en trossets molt petits, i a mesura que l’infant aprèn a menjar-se’ls se li poden deixar trossos més grans.

També a partir d’aquesta edat se li pot donar ja tota mena de cereals, de manera que menja aliments elaborats amb blat, com el pa o les galetes.

D’una manera progressiva es poden anar substituint algunes preses de llet per altres aliments. El seu aparell digestiu ja tolera la llet de vaca, i ja es poden introduir derivats lactis com el iogurt, el flam o el formatge. En qualsevol cas, cal mantenir una bona aportació diària de llet o derivats, ja que subministren substàncies nutritives necessàries en aquesta edat, com ara proteïnes d’alta qualitat i calci.

Si s’ha anat introduint correctament l’alimentació complementària, en arribar als dotze mesos l’infant ja podrà menjar pràcticament tot tipus d’aliments. Tan sols caldrà limitar encara alguns aliments difícils de tolerar per l’aparell digestiu de l’infant, com són els llegums, que és preferible de no introduir fins als dos anys. Per a completar la maduració alimentària de l’infant solament falta acostumar-lo a tota mena de consistències dels aliments i formes de presentació.