Fruita com aliment complementari de l’infant

El primer aliment complementari que se sol introduir és la fruita, de la qual el principal valor nutritiu és l’aportació de vitamines que proporciona, especialment vitamina C. A partir dels tres mesos, l’infant ja pot prendre algun suc de fruita natural. Inicialment convé de donar-li només algunes culleradetes de suc dissolt en aigua, i si el tolera bé es pot anar augmentant la quantitat progressivament. Se sol començar amb suc de taronja i posteriorment s’hi van afegint d’altres cítrics.

A partir dels quatre o cinc mesos l’infant ja pot prendre puré de fruites en substitució d’una presa de llet. Es pot preparar amb qualsevol tipus de fruita, bé que introduint-les d’una en una. Es recomana solament d’evitar les que causen al·lèrgies més sovint, com les maduixes, els melons i els préssecs.

La fruita sempre s’ha de pelar completament, que quedi del tot neta, i se n’han de treure els ossos. És aconsellable de triturar la fruita amb una forquilla en lloc d’utilitzar una batedora perquè l’infant es vagi acostumant a una consistència semisòlida. Tanmateix, però, no se li poden donar trossos sencers de fruita fins als nou mesos. En qualsevol cas, cal preparar-ho just abans que l’infant la consumeixi perquè l’acció de la llum i l’aire pot deteriorar les vitamines.

No és recomanable afegir sucre a la fruita per a evitar d’acostumar l’infant als gustos massa dolços, i induir-lo així al consum excessiu de sucre, la qual cosa afavoreix l’obesitat i la càries. Tampoc cal barrejar-hi galetes, especialment abans de l’edat recomanada per a introduir els cereals.