Alimentació sana durant el segon any de vida

Durant el segon any de vida, els nens poden consumir tot tipus d’aliments, a excepció únicament dels llegums, la incorporació dels quals cal que sigui ajornada fins que l’infant tingui dos anys d’edat, ja que fins a aquesta època són difícils de digerir; si es donen abans, cal que sigui en forma de puré per tal d’eliminar-ne la pell. Així, doncs, des que el nen fa un any pot fer una alimentació similar a la dels adults i, per tant, és ja possible d’elaborar un menú estàndard a base de racions de grups d’aliments.

Cal remarcar, tanmateix, que hi ha dues circumstàncies importants que modifiquen significativament les pautes alimentàries d’aquesta època respecte a les de l’adult. En primer lloc, els requisits nutritius del nen menor de dos anys d’edat són diferents als de l’adult, per la qual cosa, tant el nombre de racions diàries com la distribució d’aquestes segons els grups d’aliments són diferents a allò que és aconsellat per a un adult. Per la mateixa raó, les racions per al nen cal que siguin més petites i que es distribueixin, pel cap baix, en quatre àpats diaris.

En termes generals, hom recomana que els nens cap als 2 anys d’edat rebin diàriament unes 13 racions d’aliments, de les quals 4 corresponguin al grup de les farinàcies, 2,5 al de lactis, 1,5 al de carn, 2 al de verdures i 2 al de fruites; la ració d’aliments grassos —oli, margarina o mantega—, ha de correspondre a un total de 20 g.

Un menú estàndard per a un nen sa d’uns 2 anys d’edat podria ésser el següent:

Desdejuni: llet amb pa, mantega i melmelada
Un got gran de llet    1 ració grup lactis
Un panet     1 ració grup farinàcies
Mantega per a untar    10 g grup greixos
Melmelada per a untar   grup compl. de sucres
Dinar: Puré de patates, bistec amb una verdura crua i postres
Puré de patates   1 ració grup farinàcies
Un bistec petit tallat a trossos  1 ració grup carn
Una pastanaga gran ratllada 1 ració grup verdures
Oli per a amanir  5 g grup greixos
Una pera  1 ració grup fruites
Berenar: llet amb cereals
Un got gran de llet   1 ració grup lactis
Una tassa de cereals torrats 1 ració grup farinàcies
Sopar: Arròs bullit amb salsa de tomàquet, ou dur i postres
Un plat d’arròs blanc  1 ració grup farinàcies
Salsa de tomàquet  1 ració grup verdures
Oli      5 g grup greixos
Mig ou dur   1/2 ració grup carn
Dues mandarines  1 ració grup fruites
Un iogurt   1/2 ració grup lactis