Durant el segon any de vida, els nens poden consumir tot tipus d’aliments, a excepció únicament dels llegums, la incorporació dels quals cal que sigui ajornada fins que l’infant tingui dos anys d’edat, ja que fins a aquesta època són difícils de digerir; si es donen abans, cal que sigui en forma de puré per tal d’eliminar-ne la pell. Així, doncs, des que el nen fa un any pot fer una alimentació similar a la dels adults i, per tant, és ja possible d’elaborar un menú estàndard a base de racions de grups d’aliments.
Cal remarcar, tanmateix, que hi ha dues circumstàncies importants que modifiquen significativament les pautes alimentàries d’aquesta època respecte a les de l’adult. En primer lloc, els requisits nutritius del nen menor de dos anys d’edat són diferents als de l’adult, per la qual cosa, tant el nombre de racions diàries com la distribució d’aquestes segons els grups d’aliments són diferents a allò que és aconsellat per a un adult. Per la mateixa raó, les racions per al nen cal que siguin més petites i que es distribueixin, pel cap baix, en quatre àpats diaris.
En termes generals, hom recomana que els nens cap als 2 anys d’edat rebin diàriament unes 13 racions d’aliments, de les quals 4 corresponguin al grup de les farinàcies, 2,5 al de lactis, 1,5 al de carn, 2 al de verdures i 2 al de fruites; la ració d’aliments grassos —oli, margarina o mantega—, ha de correspondre a un total de 20 g.
Un menú estàndard per a un nen sa d’uns 2 anys d’edat podria ésser el següent:
Desdejuni: llet amb pa, mantega i melmelada | |
Un got gran de llet | 1 ració grup lactis |
Un panet | 1 ració grup farinàcies |
Mantega per a untar | 10 g grup greixos |
Melmelada per a untar | grup compl. de sucres |
Dinar: Puré de patates, bistec amb una verdura crua i postres | |
Puré de patates | 1 ració grup farinàcies |
Un bistec petit tallat a trossos | 1 ració grup carn |
Una pastanaga gran ratllada | 1 ració grup verdures |
Oli per a amanir | 5 g grup greixos |
Una pera | 1 ració grup fruites |
Berenar: llet amb cereals | |
Un got gran de llet | 1 ració grup lactis |
Una tassa de cereals torrats | 1 ració grup farinàcies |
Sopar: Arròs bullit amb salsa de tomàquet, ou dur i postres | |
Un plat d’arròs blanc | 1 ració grup farinàcies |
Salsa de tomàquet | 1 ració grup verdures |
Oli | 5 g grup greixos |
Mig ou dur | 1/2 ració grup carn |
Dues mandarines | 1 ració grup fruites |
Un iogurt | 1/2 ració grup lactis |