Durant la infància i la pubertat, l’alimentació ha de complir uns requisits molt particulars. D’una banda, fins aproximadament als 2 anys d’edat, el sistema digestiu i, en general, el conjunt del metabolisme del nen no són prou madurs per a digerir, assimilar i metabolitzar de manera adequada tots els nutrients; així, doncs, a excepció de la llet materna o, si és el cas, de les llets de fórmules adaptades, la resta dels aliments han d’ésser incorporats de manera lenta i progressiva. D’altra banda, en aquestes èpoques de la vida l’organisme es troba en ple procés de creixement i, a més, l’activitat física sol ésser molt intensa; per això, l’aportació nutritiva en el nen i en l’adolescent cal que sigui, proporcionalment, més gran que en els adults. Finalment, cal destacar que durant la infància i l’adolescència es perfilen els nombrosos aspectes que defineixen l’hàbit alimentari, com ara la manera de mastegar, les preferències per determinats sabors i aliments o la quantitat de menjar que s’acostuma a ingerir. Així, en aquestes èpoques de la vida, és convenient que s’eduqui el nen i l’adolescent per tal que no adopti hàbits alimentaris perjudicials i difícils de modificar més endavant i que, en definitiva, quan sigui adult pugui portar a terme una alimentació sana.
pes net de les racions individuals per a menjadors col·lectius segons els diferents grups d’edat* | ||||
2-3 anys | 4--6 anys | 7-12 anys | 13-18 anys | |
grup de les farinàcies | ||||
arròs o pasta | 40 g | 50 g | 50 g | 70 g |
patates | 160 g | 200 g | 250 g | 400 g |
llegums | 30 g | 40 g | 40 g | 60 g |
pa | 30 g | 40 g | 50 g | 80 g |
grup dels lactis | ||||
llet | 150 ml | 200 ml | 200 ml | 200 ml |
iogurt | 125 ml | 125 ml | 125 ml | 125 ml |
formatge semigràs | 20 g | 30 g | 40 g | 50 g |
grup de la carn | ||||
vedella o fetge | 75 g | 100 g | 110 g | 110 g |
peix | 80 g | 100 g | 120 g | 130 g |
pollastre o conill mitjà | 1/8 | 1/6 | 1/4 | 1/4 |
pernil dolç | 30 g | 40 g | 50 g | 60 g |
ous | 1 unitat | 1 unitat | 2 unitats | 2 unitats |
grup de les verdures | ||||
en general | 100 g | 150 g | 200 g | 250 g |
grup de les fruites | ||||
en general | 100 g | 130 g | 130 g | 130 g |
grup dels greixos | ||||
oli | 15 ml | 25 ml | 25 ml | |
*Aquestes racions han d’ésser lleugerament més grans si es considera el menjar individual o en família |