Augmentar el consum d’aliments rics en fibra vegetal

Segons les estadístiques, en el nostre medi es consumeixen, en general, quantitats insuficients d’aliments rics en fibra vegetal, com ara les hortalisses i les verdures, fruites i cereals integrals.

La fibra vegetal és el residu digestiu dels aliments esmentats, ja que els seus components no són digerits ni absorbits en el tub digestiu. Això no obstant, llur ingestió regular en el transcurs dels àpats principals és molt aconsellable, tant per a facilitar el trànsit intestinal, la qual cosa prevé el restrenyiment, com per a accelerar l’eliminació del tub digestiu de certes toxines que, en ésser acumulades, podrien afavorir a llarg termini l’aparició de processos degeneratius intestinals, com ara divertides o tumoracions. Així, doncs, amb aquesta mesura s’intenta prevenir tant trastorns banals, però molt freqüents, com d’altres no tan comuns, però sí més perillosos.

Per tal de garantir una ingestió suficient i adequada de fibra vegetal, només cal que en cada un dels àpats principals es consumeixi una ració de verdures, com ara un plat d’amanida o de verdura cuita, o bé una ració de fruites, com ara una taronja, tres o quatre prunes o una poma, preferiblement amb la seva polpa i si és possible amb pell. Paral·lelament, és convenient de consumir, si més no dos o tres cops a la setmana, algunes racions de pa, d’arròs o d’altres cereals integrals, en lloc de productes equivalents que provinguin de cereals refinats, tot i que si la ingestió de fruita i de verdura diària és important, no cal recórrer als cereals integrals.