Menjar a poc a poc i mastegar bé

En les societats modernes es reserva cada cop menys temps per a l’alimentació, i això fa que, en la pràctica, els àpats es facin habitualment de manera ràpida, amb presses i sense mastegar adequadament els aliments. De fet, mentre que per a l’home primitiu l’alimentació constituïa la principal preocupació, per a l’home actual aquesta s’ha convertit en una activitat més que, fins i tot, en molts casos es viu com una mena de tràmit burocràtic que treu temps per altres coses més "importants".

Tanmateix, per tal d’aconseguir una digestió adient és molt important que els menjars es prenguin amb calma i que els aliments es masteguin bé. Això no implica que s’hagin d’invertir hores en cada un dels àpats. És tracta, simplement, que els menjars durin el temps necessari perquè els aliments siguin ben mastegats, és a dir, que cada mos sigui triturat tants cops com sigui necessari i que sigui ben insalivat, fins que adquireixi una consistència semisòlida, és a dir, que es transformi en el bol alimentari que s’ha de deglutir. D’aquesta manera es garanteix que els ferments digestius trobin un substrat idoni per a llur activitat, la qual cosa permet un major aprofitament de tots els principis nutritius.

Igualment, si els àpats són abundosos, com s’esdevé sovint a migdia, és convenient de descansar posteriorment, si més no uns 15-20 minuts, ja que, per posar uns exemples, tant la realització d’esforços físics com les preocupacions derivades d’un ràpid reintegrament a l’activitat laboral poden dificultar i alentir la digestió i, fins i tot, poden ocasionar diversos tipus de trastorns, com ara sensació de pesadesa, dolor abdominal o alteracions del trànsit intestinal.