Daltonisme

El daltonisme és un trastorn de la capacitat sensorial cromàtica, en què hi ha una incapacitat per a determinar certs colors o bé diferenciar-los. És un trastorn molt freqüent que afecta aproximadament un 7% dels homes i un 1% de les dones. En general, és degut a una alteració constitucional hereditària, per absència d’algunes de les cèl·lules sensorials capaces de distingir els colors, els cons retinals. És més aviat estrany que sigui degut a una afecció de la retina o del nervi òptic.

Aquest trastorn sol consistir en una dificultat per a percebre el color vermell i el color verd. Són anomenats protanops les persones que no poden percebre el color vermell, i deuteranops les que no poden distingir el verd. Menys sovint, es determina la dificultat de diferenciar entre el verd i el groc, o entre el blau i el groc. Més endavant, és possible una ceguesa total per als colors, i únicament es perceben el blanc i el negre.

Per bé que no hi ha un tractament per a solucionar aquest defecte, en realitat no ha de representar cap problema, perquè hom pot aprendre a distingir els colors per llurs diferències de lluminositat.