Boscaler pintat gros

Locustella naevia (nc.)

El boscaler pintat gros és un ocell centreuropeu propi dels herbassars i les landes humides, que a la península Ibèrica cria només al vessant atlàntic, des de Galícia fins als Pirineus occidentals.

Als Països Catalans és un migrador escàs en ambdós períodes migratoris, i els seus efectius varien molt segons els anys.

El boscaler pintat gros s’ha citat durant la primavera l’abril i el maig, sobretot la darrera quinzena d’abril i la primera desena de maig. A la tardor, les dades es reparteixen des de la segona meitat d’agost fins a la darreria d’octubre, amb un major nombre d’observacions i captures durant la primera desena de setembre. Les dades es reparteixen per tots els Països Catalans i per tota mena d’ambients, però amb una major freqüència als indrets marjalencs.

Fora dels períodes migratoris normals, hi ha unes poques dades que n’han fet suposar la nidificació; així, ha estat citat al delta de l’Ebre el 19.06.66 i al marjal de Xeresa (Safor) el 14.06.84, i a més, hi ha algunes dades estivals als aiguamolls de l’Empordà. A part aquestes observacions, no hi ha cap indici que aquest ocell pugui niar als Països Catalans; només Noval el considera reproductor als Pirineus, a la regió fronterera del N d’Aragó, però aquesta suposició no sembla fonamentada.