Capella en ruïnes de la Mare de Déu de Montserbós (Tremp)

Situació

Vista interior de les ruïnes d’aquesta capella curiosament situada al peu i a poca distància de la seva homònima, assentada dalt del turó.

Arxiu Gavín

Les ruïnes d’aquesta església són al costat de l’ermita del mateix nom. El turó on hi ha les dues capelles de la Mare de Déu de Montserbós és al costat mateix de la carretera de Tremp al Pont de Montanyana, a uns 7 km del Pont. (JAA)

Mapa: 32-12(289). Situació: 31TCG138692.

Història

A causa de la coincidència de situació i d’advocació d’aquesta església, de la qual tan sols romanen ruïnes, amb el temple que hem estudiat en la monografia precedent, ens remetem a les dades històriques que hem aportat en aquella, ja que és impossible de saber a quina de les dues esglésies fa referència la informació adduïda. (MLIR)

Església

Les ruïnes de la capella de la Mare de Déu de Montserbós es troben avui totalment embardissades, però permeten de veure que es tractava d’un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, reforçada per arcs torals, i capçada a llevant per un absis semicircular. No es conserva la porta, i en la façana sud hi ha una finestra de doble esqueixada. En aquesta mateixa façana sud s’observa un llenç de mur, perpendicular a la nau, d’un aparell molt semblant al de l’església, format per carreus ben tallats, molt ben disposats. En l’estat actual de l’edifici, no podem precisar l’abast d’aquestes estructures ni la seva datació, com tampoc no es pot precisar la datació del mateix monument, que hem de considerar, a tall d’hipòtesi, com una obra rural del segle XII. (JAA)