Sant Llorenç de Sant Andrià de la Conca (Tremp)

Situació

Edifici molt transformat que conserva la disposició i alguns dels elements dels seus murs de l’obra del segle XII.

ECSA - J. A. Adell

L’església de Sant Llorenç és als afores del poble de Sant Adrià, a llevant d’un petit raval que hi ha a l’est del poble, al peu de la carretera que ve de Tremp, passant per Tendrui.

Mapa: 33-11(252). Situació: 31TCG213732.

Per a anar-hi cal agafar una carretera que surt de Tremp, passa per Tendrui i arriba a Sant Adrià, després d’uns 8 km. (JAA)

Història

No han estat localitzades fins a l’actualitat referències documentals que permetin conèixer el passat històric d’aquesta església, arquitectònicament de clara filiació medieval. (MLIR)

Església

És un edifici profundament transformat, que de la seva estructura original, d’un temple d’una nau, conserva l’absis semicircular, obert a través d’un curt arc presbiteral, la part de llevant de la nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular i reforçada per un arc toral, i el mur nord, que depassa l’actual mur de ponent. Aquest darrer mur i el del sud responen a un procés de reforma de l’edifici, que possiblement patí l’ensulsiada de tot el sector de ponent. Quan fou reconstruït, la nau es cobrí amb una volta rebaixada i la porta es va situar en el nou mur sud, més prim que el mur original, del qual queda l’angle sud-est. Encara posteriorment, s’obrí el mur de ponent per convertir la capella en un oratori.

L’única obertura original que es conserva és una finestra d’una sola esqueixada, ara paredada, que s’obre en el centre de l’absis.

L’aparell dels elements originals és de carreu irregular però relativament ben ordenat, que contrasta amb el reble de les parts refetes, i que posa en evidència les formes rurals del segle XII ancorades en la tradició constructiva, la qual cosa es fa especialment patent en el disseny de la finestra. (JAA)