Regulació de la síntesi de les hormones de l’escorça suprarenal

L’elaboració d’hormones esteroides suprarenals està regulada per diferents mecanismes, ja que el procés de regulació dels glucocorticoides i els andrògens és completament diferent de la dels mineralocorticoides.

La producció de glucocorticoides i andrògens es troba sota la influència de la corticotropina, o ACTH, hormona que secreta l’adenohipòfisi, o hipòfisi anterior, estimulada pel factor alliberador de corticotropina, o CRF, produït per l’hipotàlem. Així, per l’acció de l’ACTH, la capa fasciculada i la reticular de l’escorça suprarenal s’engruixeixen, augmenta la vascularització i s’incrementa la producció d’hormones.

La secreció hipotalàmica de CRF, i en conseqüència la secreció hipofisial d’ACTH, i també l’elaboració de cortisol i andrògens suprarenals, experimenta una variació cíclica al llarg del dia, de manera que s’estableix un cicle circadiari, relacionat amb les hores de son i vigília. La producció hormonal, doncs, té un punt màxim a les primeres hores del matí, precisament abans de despertar-se, que va declinant al llarg del dia, i que assoleix els seus valors mínims a última hora de la nit. Presumiblement, aquest ritme es relaciona amb els estímuls lluminosos que arriben a l’hipotàlem, i només es modifica o reajusta quan durant uns quants dies se segueix un horari de son/vigília distint. Tanmateix, el nivell basal pot modificar-se per dos mecanismes reguladors, l’un provocat per un retrocontrol negatiu exercit pels nivells sanguinis de cortisol lliure, i l’altre provocat per situacions d’estrès. Per tant, una taxa de cortisol sanguini elevada inhibeix la secreció de CRF a l’hipotàlem, i també davalla la resposta a aquest producte per part de les cèl·lules hipofisials secretores de corticotropina, amb la qual cosa minven els nivells d’ACTH, no s’estimula l’escorça suprarenal i, a més, disminueix la producció de cortisol. Al contrari, les situacions d’estrès fan augmentar la secreció d’ACTH i d’hormones corticoides: això és el que succeeix en estats febrils, hipoglucèmia, cirurgia, exercici físic i traumes emocionals intensos.

La producció de mineralocorticoides és regulada pel denominat sistema renina-angiotensina. La renina és una substància produïda al ronyó, concretament en una estructura anomenada aparell juxtaglomerular, que és secretada quan hi ha hipotensió arterial. La renina passa a la circulació sanguínia, on actua sobre l’angiotensinogen, una substància produïda al fetge i present habitualment en la sang. La renina fa que l’angiotensinogen es transformi en una substància, l’angiotensina I, que alhora es transforma en una altra, l’angiotensina II. Entre altres accions amb efecte hipertensor, l’angiotensina II actua sobre la glàndula suprarenal i hi provoca un augment de secreció de l’aldosterona.