Torsió testicular

La torsió testicular és un trastorn caracteritzat per la rotació del testicle sobre el seu eix vertical, que origina una rotació del cordó espermàtic sobre si mateix, a conseqüència de la qual s’obstrueixen els vasos sanguinis que irriguen el testicle.

Aquesta alteració es produeix generalment per una contracció sobtada del múscul cremàster que envolta el cordó espermàtic, és a dir, el conducte cilíndric constituït pel conducte deferent, els nervis i els vasos sanguinis del testicle, que travessen units el conducte inguinal. Aquesta contracció muscular es pot produir de manera espontània, per causes desconegudes. En alguns casos s’esdevé de manera reflexa per un traumatisme, o pel fred ambiental. Es troben més predisposats a ésser-ne afectats els infants amb criptorquídia, perquè, quan el testicle es localitza més amunt del que és habitual, el cordó es troba més relaxat i pot rodar més fàcilment. Igualment, s’hi troben predisposats els infants que presenten un testicle en ascensor.

Generalment, la torsió testicular es produeix en infants o adolescents pel fet que en aquestes edats el múscul cremàster és relativament potent. A causa de la rotació dels vasos sanguinis, s’interromp la circulació sanguínia al testicle, i sobtadament es presenta un dolor intens. En molts casos, la torsió es produeix de manera espontània durant la nit, i l’infant es desperta a causa del dolor agut. L’escrot del costat afectat s’engrosseix ràpidament i esdevé calent i envermellit. En general es presenta una mica de febre i sovint nàusees i vòmits deguts al malestar intens que ocasiona, sobretot en infants petits. Aquesta alteració constitueix una urgència mèdica, ja que si no és tractada precoçment es produeixen lesions al testicle que poden ésser irreversibles al cap d’unes sis hores.

En alguns casos, quan encara ha passat poca estona, és possible de tornar el cordó a la seva posició normal amb una maniobra manual. Tanmateix, però, generalment cal efectuar una intervenció quirúrgica per a accedir directament al cordó espermàtic i fixar-lo en la posició adequada.