Fístula uro-genital

Són anomenades fístules uro-genitals les comunicacions anòmales entre l’aparell urinari i l’aparell genital que permeten el pas d’orina als òrgans genitals.

La majoria de les fístules uro-genitals es formen a partir de la lesió dels teixits que separen els òrgans genitals de les vies urinàries en el curs d’un part dificultós. També poden ocasionar fístules els traumatismes i algunes infeccions cròniques, com la tuberculosi i la sífilis. En alguns casos les fístules són produïdes accidentalment com a resultat d’una intervenció quirúrgica o l’aplicació de radioteràpia.

Es poden originar fístules en diverses localitzacions, però les més habituals són les comunicacions de la vagina amb la bufeta urinària, l’urèter o la uretra.

La principal manifestació de les fístules uro-genitals és la pèrdua involuntària d’orina per la vagina. La quantitat d’orina emesa és molt variable segons la localització i la grandària de la fístula. Igualment, segons la localització, les pèrdues d’orina per la vagina poden ésser constants o es poden produir solament durant la micció.

Aquest trastorn es diagnostica amb un examen detallat de la vagina i proves complementàries, com ara urografia o cistoscòpia.

El tractament consisteix en una intervenció quirúrgica que guareix la zona lesionada.