El cerebel és una massa situada sota el cervell, darrere el tronc encefàlic. Vist des de la part superior, té forma de papallona amb les ales obertes. Es compon de dues porcions laterals, els hemisferis cerebel·losos, i una part central, el vermis. La superfície del cerebel és solcada per fenedures paral·leles entre si, de direcció perpendicular al vermis, que la divideixen en diversos lòbuls. Totes aquestes incisions que parteixen del centre a la perifèria provoquen que el cerebel presenti un aspecte ramificat, que hom pot observar en fer un tall transversal. A causa d’aquest aspecte i les funcions importants que realitza, el cerebel és anomenat també arbre de la vida.
La part més superficial del cerebel és substància grisa, formada per diverses capes de neurones interconnectades. A la part interior, hi ha també acumulacions de cossos neuronals que formen nuclis de substància grisa.
Tres parells de peduncles uneixen el cerebel al tronc encefàlic. Per mitjà dels peduncles inferiors i els mitjans rep fibres provinents de la medul·la espinal i el tronc encefàlic. Pels peduncles superiors surten les fibres procedents de la substància grisa del cerebel, que arriben fins al cervell. A través de les seves connexions, el cerebel supervisa l’activitat nerviosa de l’organisme, controla l’equilibri i el to muscular, i coordina els moviments voluntaris.