Sudamina (miliària)

La sudamina o la miliària consisteix en l’erupció de petites lesions inflamatòries deguda a una retenció de suor en les glàndules sudorípares. És un trastorn molt freqüent, sobretot en els nens. Es presenta generalment en circumstàncies en què hom sua molt, com ara una malaltia febril o en un clima humit i calorós, raó per la qual sovint aquesta alteració es dóna a l’estiu.

El trastorn és causat per l’obstrucció dels conductes de les glàndules sudorípares. D’altra banda, l’obstrucció és deguda a la maceració dels teixits que envolten el conducte de drenatge de les glàndules, provocada per la calor, la humitat ambiental i la de la suor mateixa. Igualment, aquestes circumstàncies afavoreixen la proliferació bacteriana. Quan la suor no pot sortir a l’exterior, arriba un moment que s’aboca al derma i l’hipoderma. La dilatació de les glàndules obstruïdes i la irritació dels teixits generada per la suor provoquen les manifestacions de la malaltia.

La miliària sol afectar zones de la pell cobertes per la roba, perquè en aquestes àrees l’escalfor i la humitat són més elevades. En general, es presenta l’anomenada miliària cristal·lina, que consisteix en una erupció de vesícules petites d’1 mm a 2 de diàmetre, de contingut clar. En la miliària rubra, les vesícules s’inflamen i originen pàpules vermelloses que de vegades provoquen coïssor.

Hom basa el tractament de la miliària a disminuir la suor i mantenir eixuta la pell. Així, cal evitar l’excés de roba i canviar-se sovint. L’aire condicionat, com que manté un ambient fresc i sec, millora la miliària. Quan es presenta una coïssor intensa, se solen emprar locions contra la coïssor o corticoides d’aplicació local.