El que cal saber de la urticària i l’angioedema

  • La urticària és una inflamació de la pell causada en general per una reacció al·lèrgica que es caracteritza per l’aparició de nombrosos favons, amb molta coïssor. L’angioedema és una variant de la urticària. Es manifesta amb una tumefacció intensa d’una àrea circumscrita de la pell, en general la cara.
  • Quan hom identifica una substància com a desencadenant d’aquesta alteració, un aliment per exemple, cal no consumir-ne. Les crisis es tornarien a produir encara que se’n mengés molt poca quantitat.
  • En la majoria de casos, la urticària és una alteració banal, però de vegades causa trastorns greus. Si la presentació de favons va acompanyada de dificultat respiratòria o mareigs, cal consultar el metge immediatament per tal que adopti les mesures que calgui si es genera alguna complicació.
  • Sovint, alguns aliments, com ara les maduixes o els musclos, provoquen crisis d’urticària si són menjats en quantitats elevades. Cal ésser moderat en el consum d’aquests aliments.
  • Quan es presenten crisis repetides d’urticària de causa desconeguda, convé evitar diversos factors que incrementen els nivells d’histamina, una de les substàncies que intervé en l’aparició del trastorn. Així, cal eliminar el consum d’alcohol i àcid acetílsalicílic, el tabaquisme, el cafè i les situacions d’estrès.