El que cal saber de l’alopècia o calvície

  • L’alopècia o calvície consisteix en la pèrdua de cabells. Pot ésser de diversos tipus, segons la causa, però la presentació més habitual és la calvície comuna, deguda a una predisposició hereditària. Aquest tipus de calvície, en un grau variable, es presenta en la majoria dels homes adults.
  • La calvície comuna se sol iniciar en la regió frontal i de vegades la coroneta. És possible que es limiti a aquestes zones, però sovint s’estén progressivament amb l’edat a d’altres zones del cuir cabellut.
  • Una caiguda de cabells regular no ha d’ésser causa de preocupació. En totes les persones, el pèl es renova constantment i és habitual que, quan hom es pentina, es desprenguin entre cinquanta cabells i cent cada dia.
  • L’alopècia areata consisteix en una pèrdua sobtada de cabells, circumscrita a una o diverses àrees arrodonides o ovalades, l’origen de les quals és poc conegut. Gairebé en la meitat dels casos, al cap d’un temps, el pèl torna a créixer espontàniament, tot i que de vegades pot trigar anys a fer-ho.
  • Sempre que es presenta una alopècia difusa que provoca una pèrdua disseminada dels cabells, cal consultar-ho al metge per tal de determinar-ne l’origen. De vegades, és deguda a l’administració d’algun medicament, que potser es podria canviar o suprimir. En d’altres casos, pot ésser causada per una malaltia, que caldrà diagnosticar i tractar.
  • Al contrari del que hom sol pensar, les afeccions més habituals del cuir cabellut, com la caspa i la psoriasi, no són causa d’alopècia. Només alguns trastorns cutanis poc freqüents, com ara uns tipus de tinya determinats, poden causar una alopècia permanent en la zona afectada, anomenada alopècia cicatricial.
  • Hi ha diversos productes cosmètics comercialitzats que inicialment poden generar un lleu desenvolupament de pèls fins, però mai no s’ha demostrat que deturin el progrés de la calvície.
  • També hi ha diversos medicaments que poden millorar uns determinats casos de calvície, però només es poden emprar seguint el control d’un metge especialista, que determinarà quan poden ésser útils i valorarà si l’ús és adequat.
  • Tot i que la calvície no sol provocar cap trastorn, en el cas que generi conflictes emocionals intensos, hom pot recórrer a un trasplantament de cabells. Aquest procediment consisteix en la implantació en la zona afectada de fragments de cuir cabellut extrets d’una zona sana.
  • En les zones alopèciques, s’hi poden implantar fibres sintètiques, que imiten la forma, la consistència i el color dels cabells. Aquests cabells requereixen més atencions que els naturals i han d’ésser reposats a mesura que es desprenen amb el pas del temps.