- La callositat és una zona de pell engruixida que es forma en àrees sotmeses a fregaments repetits o a una pressió constant.
- Cal ésser prudent en l’ús dels productes que les eliminen, com els emplastres o les pomades callicides. Aquests productes contenen substàncies ceratolítiques que provoquen l’estovament i el despreniment de la pell. Si en aplicar-los s’estenen sobre la pell sana, la podrien lesionar.
- És perillós tractar d’extirpar les callositats amb objectes tallants si no es fa en unes condicions rigoroses d’asèpsia. En cas contrari, és possible que s’erosioni la pell i s’afavoreixi l’entrada de gèrmens portadors d’una infecció.
- L’aspecte més important del tractament és evitar la causa que les ha produïdes, com ara una deformitat del peu o simplement l’ús d’un calçat inadequat. Si el tractament es limita únicament a extirpar la callositat, és probable que es torni a presentar altra vegada.
- Sempre és possible d’evitar que se’n formin de noves, encara que siguin degudes a deformacions dels peus que no es poden corregir. En aquests casos, el podòleg pot confeccionar un coixinet especial o una fèrula de silicona especialment adaptada per tal d’evitar el fregament dels peus amb les sabates que es fan servir habitualment.
- Les persones que pateixen malalties que dificulten la circulació en les extremitats, com ara la diabetis, han d’extremar les precaucions per no tenir-ne, i han de seguir un tractament molt correcte quan es presentin. Cal tenir en compte que una petita ferida o ulceració que no sigui convenientment tractada pot evolucionar de manera molt desfavorable en aquestes persones.